Op de divan bij de knuffeltherapeut

Hoogstins2024

“Ja, ga jij maar aan die kant en jij aan die kant. Helemaal goed zo.” Zo zaten we, voordat we er erg in hadden, lekker te knuffelen met Carollyne Tjong Ayong. Heerlijk genesteld stelden we haar wat vragen over de knuffelpraktijk Lepeltje Lepeltje die ze zaterdag opende. Eerlijk is eerlijk, we kwamen niet geheel onbevooroordeeld. Daarom ook onze verbazing toen we allebei stiekem best zaten te genieten van de knuffel.

Volgens de knuffelexpert is er veel behoefte aan geknuffeld worden in Nederland. “Niet iedereen heeft het geluk om af en toe gewoon te kunnen genieten van simpel fysiek contact”, aldus Tjong Ayong. Mensen komen uit alle windstreken naar haar toe om gewoon een film te kijken, gezellig op de bank te liggen dus eigenlijk. Heeft dat dan hetzelfde effect als je met je geliefde of familie op de bank ligt? Volgens haar wel; “Als je naar een psycholoog gaat bespreek je in feite toch ook je problemen met een vreemde? Dat is hier net zo, maar dan in fysieke vorm.”

Op haar website vermeldt de knuffelspecialist duidelijk dat er geen enkele vorm van erotiek bij komt kijken. Voor diegenen die toch iets van plan zijn, valt het sterk af te raden; ze is namelijk master of martial arts, ofwel vechtkunst.

Die martial arts zijn niet alleen een vorm van zelfbescherming, maar ook datgene waar haar gevoel voor fysiek contact vandaan komt. Niet iedereen is in staat om te doen wat zij doet, vertelt een van haar vrienden op de opening: “Ik zou me er niet prettig bij voelen om zomaar met een heleboel mensen te gaan knuffelen, maar zij kan op een hele oprechte manier met mensen omgaan die wat aandacht nodig hebben.”

Lepeltje Lepeltje zit in de Burgemeester Fockstraat in Nieuw-West. We weten het: de wereld houdt op voorbij de ring, maar zo nu en dan is een uitzondering het wel waard. Los van knuffels geeft Tjong Ayong dus ook massages en kan je met haar naar bioscoop Tuschinsky.

(Fanney Erikjansdóttir en Theuntje Klazes)