’Praten over alternatief voor hotelplan’

Hoogstins2024

PvdA, SP en GroenLinks willen dat het dagelijks bestuur van stadsdeel West gaat praten over een aanpassing van het plan voor een hotel in de Kinkerbuurt. De partijen wijzen op de weerstand bij omwonenden tegen een appartementenhotel met supermarkt en horeca op de hoek van de Jan Pieter Heijestraat en Borgerstraat.

De drie partijen hebben schriftelijke vragen gesteld, met name over de ondoorzichtige besluitvorming. De actiegroep Long Stay No Way haalde in de buurt bijna zevenhonderd zienswijzen op tegen het plan. De groep wil op het braakliggende terrein sociale huurwoningen, vooral voor ouderen. Door de komst van toeristen en yuppen wordt de ziel van de Kinkerbuurt aangetast, zo luidt de klacht.

Het hotelplan lijkt te leiden tot een stevige politieke controverse in West. VVD’er Gertjan Neerhof stelde zaterdag in een ingezonden stuk in Het Parool dat buurtprotest de positie van Amsterdam als vestigingsstad voor hotels in gevaar brengt, en daarmee werkgelegenheid. Wel moet volgens de VVD inzichtelijk worden gemaakt hoeveel banen een hotel oplevert, en moet er een plan van aanpak komen tegen eventuele overlast.

Mooi stuk van de VVD, liet stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester (D66) via Twitter weten, in navolging van D66-fractievoorzitter Pieter Rietman. Alleen werkt D66 in het dagelijks bestuur van West niet samen met de VVD, maar met de PvdA en GroenLinks. En dat zijn wel de partijen die met de SP een waslijst aan kritische vragen over de hotelplannen hebben gesteld. Wordt dus vervolgd.

DeWestkrant