Logeren op begraafplaats

De aula op de begraafplaats Vredenhof. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een hotel mag het niet heten, maar er kunnen straks wel gasten overnachten in het aulagebouw van begraafplaats Vredenhof. De aula wordt verbouwd tot café-restaurant met ’logiesfunctie’. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die zijn gesteld door Yvette Hofman van GroenLinks in de bestuurscommissie West.

Exploitant PC Hooftgroep van de begraafplaats aan de Haarlemmerweg verkoopt het gebouw aan Prospect Investments. De plannen zorgden de afgelopen jaren voor grote onrust onder nabestaanden en omwonenden. Na een mediation-traject in opdracht van burgemeester Van der Laan werd een akkoord bereikt.

De aula wordt omgebouwd tot café-restaurant met op de eerste verdieping een ’logiesfunctie’. De aularuimte blijft ook in de toekomst twee ochtenden per week beschikbaar voor uitvaartplechtigheden. Stadsdeel West heeft in januari een omgevingsvergunning verstrekt. De toekomstige exploitant moet nog wel een horecavergunning aanvragen.

Het zit GroenLinks allemaal niet lekker. De omzetting naar hotelfunctie is niet aan het algemeen bestuur van het stadsdeel gemeld, aldus de partij. GroenLinks was daarnaast ook onaangenaam verrast door de plannen om brugwachtershuisjes om te vormen tot hotelkamers.

Stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester schrijft in zijn antwoord dat het project op de begraafplaats geen één-op-één hotelinitiatief is, maar in eerste instantie gericht op de hoofdfunctie café-restaurant. ’’De omvang van de logiesfunctie is ondergeschikt in het plan.’’ De nieuwe functie zal volgens hem naar verwachting in 2017 gerealiseerd zijn.

Kritiek kwam er eerder van de Technische Adviescommissie Hoofdinfrastructuur. Die acht een hotel -hoe kleinschalig ook- niet te verenigen met een functie van begraafplaats. ’’Het is nu een plek waar ’s nachts rust en donkerte heerst. Bij de functiekeuze is het relevant dat de rust van graven en natuur gewaarborgd blijft’’, staat er in een advies van de commissie. Hiermee zou ook een precedent worden geschapen voor andere begraafplaatsen in Amsterdam. Een kleinschalige horecavoorziening zonder hotelfunctie wordt niet op voorhand door de commissie uitgesloten.