Doorstart MC Theater mislukt

(foto: Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het doek valt definitief voor het failliete MC Theater. Het plan van 23 culturele instellingen om het theater gezamenlijk voort te zetten, gaat niet door. Volgens de Westergasfabriek BV komt er geen nieuwe vaste huurder voor het theater in Zuiveringshal Oost.

De Westergasfabriek gaat de zaal nu verhuren als tijdelijke theater- en evenementenlocatie. De ingang wordt verplaatst naar de Pazzanistraat, volgens woordvoerder Nurah Abdulkadir is dit mede bedoeld om hinder voor omwonenden tegen te gaan. Het restaurant Toko van het MC Theater wordt verbouwd tot kantoorruimte.

Eind vorig jaar heerste er nog optimisme over een doorstart van het ’urban’ MC Theater, zeker nadat de 23 culturele instellingen meldden dat zij de exploitatie gezamenlijk wilden voortzetten. Dit plan is dus afgeketst.

De stichting die het MC Theater exploiteerde, werd vorig jaar failliet verklaard. De subsidie van 2,5 miljoen euro van de gemeente Amsterdam om het theater op eigen benen te laten staan, bleek helemaal verbruikt. Ook was er een forse huurachterstand en konden de salarissen niet meer worden betaald.