Paaseiland is de perfecte oase in het barre Covid-19 landschap

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Als Paaseiland opengaat, weet je dat de twee zonnigste seizoenen eraan komen én dat het bijna Pasen is. Door het mooie weer ging de strandbar dit jaar twee dagen eerder open dan gepland. En dat bleef zeker niet onopgemerkt. “Tof dat jullie er weer zijn, man.”

Toen vorig jaar de corona-misère begon, omschreef ik Paaseiland als een plek ‘waar de harde realiteit heel ver weg lijkt’. Een jaar later is deze bar op het Stenen Hoofd weer de perfecte oase in het barre Covid-19 landschap. Best confronterend trouwens dat het virus er nog steeds is. Gelukkig is er inmiddels wél een optie om dat virus de kop in te drukken. Nooit gedacht dat ik zó naar een spuit zou smachten.

Blij ei
Op de weg naar ‘verlossing’ maak ik het mezelf zo ontspannen mogelijk. En daar ben ik niet uniek in. Met het beeldschone weer van de afgelopen tijd, lonkt de buitenlucht. Tout West wandelt zich suf en likt zich scheel aan ijsjes. Dat Paaseiland sinds 30 maart open is, hebben ook aardig wat mensen in de smiezen. Terwijl ik een stuk bananenbrood bestel (4 euro) met daarbij een kokos-ijskoffie met banaan en dadel (4,50 euro), lacht mede-eigenaar Dylan de vele klanten tegemoet. “Tof dat jullie er weer zijn, man”, roept er eentje, die ondertussen zijn moves oefent op muziek van Anderson Paak. Ik zei het vorig jaar en ik zeg het nu weer: van Paaseiland word je een blij ei. Wat voor weer het ook is.

Molukse specialiteiten
Tel maar op: uitzicht op kwispelende hondjes, bootjes op het IJ en spelende kinderen, funky ritmes, stralend personeel dat er écht zin in heeft en als bonus ‘comfort food uit de Pacifische keuken’. Effe happen in een brioche met een shiitake kroket of prikken in een loaded kimchi friet of beefless bulgogi op flatbread. Vorig jaar ging er ook een broodje koho-koho over de toonbank, ofwel een broodje met een salade van makreel, kokos, citroen en sambal. Dylan – ‘blonde moeder, Molukse vader’ – verzekert me dat er ook dit jaar weer Molukse specialiteiten op de kaart komen. Maar dat is niet het enige: er komen weer spannende samenwerkingen, met de stoere satémannen van Ta Toru bijvoorbeeld en de schatten van het adorabele De Vrouw met de Baard. Paaseiland is een zaak om de in gaten te houden!

 

DeWestkrant