Stad wil toch snel fietsbrug in West 

Het Stenen Hoofd bij de Silodam zou het beginpunt zijn van een brug naar Noord (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het college van B en W wil al in 2020 een besluit nemen over een fietsbrug vanuit West over het IJ. Dat is zes jaar eerder dan gepland. De start van de bouw van zo’n fietsbrug -of eventueel tunnel- bij Het Stenen Hoofd moet dan minimaal een jaar na de opening van een fietsbrug vanaf het Java-eiland naar Noord beginnen.

Het zag er eerder uit dat een fietsverbinding tussen West en Noord op de lange baan werd geschoven. Wel besloot het college eerder over de aanleg van een brug van Oost naar Noord via het Java-eiland. Maar nu wordt ook een verbinding van West naar Noord aanzienlijk naar voren gehaald. Dit mede naar aanleiding van bijna 2700 inspraakreacties, waarin vaak werd gepleit voor snellere maatregelen en een verbinding in het Westen.

De gemeenteraad neemt eind juli een besluit over deze plannen in het kader van Sprong over het IJ. De keuze tussen een brug (kosten 153 miljoen tot 233 miljoen euro) of tunnel (212 miljoen euro) bij Het Stenen Hoofd is nog niet gemaakt, zo bleek eerder. Dat zal dus in 2020 gebeuren.

Tegen een brug van West naar Noord zijn eerder vanuit nautische hoek grote bezwaren geopperd, omdat die met name voor cruiseschepen een obstakel zou vormen. Wethouder Kajsa Ollongren kondigde echter aan dat de Passenger Terminal Amsterdam zal worden verplaatst. Een fietsbrug in West zou dan geen probleem meer zijn.

DeWestkrant