Indonesisch eten uit de Jan van Galenstraat als troost in bange dagen

(beeld: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Het eten van de gloednieuwe afhaalzaak Batavia in de Jan van Galenstraat biedt troost in bange tijden, vindt Patricia.

Op de plek waar tot voor kort Warung Kamal zat, zit sinds zo’n twee weken de Indonesische afhaalzaak Batavia. Als ik over de drempel van het pand in de Jan van Galenstraat 94 stap, realiseer ik me nog eens hoe de wereld in korte tijd ingrijpend is veranderd. Overal waar ik kijk, zie ik verwijzingen naar de stad die tegenwoordig Jakarta heet. Over twee maanden zou ik daar weer naartoe vliegen, om van daaruit door de rest van Java te reizen en daarna door te vliegen naar Sumatra. Mijn ticket ligt al klaar, maar die reis kan ik voorlopig wel shaken. Dit is natuurlijk peanuts vergeleken bij al die ellende waarin we nu met z’n allen zitten. Moet er nu niet aandenken om de grens over te gaan. In bange tijden wil je toch alleen maar dichtbij je dierbaren zijn?

Klassiekers
Nu alles onzeker is, heb ik ook andere trek. Ik snakte zelden naar wortels, maar nu al helemaal niet. Het enige wat ik wil, is eten dat troost biedt. Ofwel: eten dat me doet denken aan mijn kindertijd. In de vitrine van Batavia is er volop keuze. Voor 9.90 euro krijg je rijst met twee vlees- en twee groentegerechten. Op het menu wemelt het van klassiekers als rendang, ayam rica rica, gado gado en saté.

Favoriete vleesvervanger
Ik ga naar huis met sambal goreng tempeh, daging blado en sayur lodeh. Tempeh is mijn favoriete vleesvervanger en bij elke hap van dit gerecht zie ik mijn Indische moeder voor me. De smaak van dit gerecht lijkt ontzettend op haar versie. Het rundvleesgerecht blado is minder pittig dan ik gewend ben. Maar het smaakt prima, zeker met de groente in kokosmelk erbij.

Lege schappen AH
Gelukkig ben ik niet de enige die hier comfort food komt afhalen. Volgens de verkoopster gaat het beter dan verwacht. “In het begin was het overal stil, maar langzaam weten mensen ons te vinden. Nadat ze in de Albert Heijn aan de overkant lege schappen hebben gevonden, besluiten ze vaak om eten af te halen.” Een goed idee en je helpt er ook nog eens een startende lokale ondernemer mee.

Toko Batavia heeft nog geen website

Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. Steeds meer mensen lezen De Westkrant en dat waarderen wij enorm. De Westkrant is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Door jouw donatie kunnen wij ons werk blijven doen en iedere dag nieuws brengen uit Amsterdam-West.

Voor minimaal € 5,- kun je ons steunen, en dat is zo gebeurd.

Klik hier om te doneren Word supporter

DeWestkrant