Steun de horeca in West: de kersteditie

Rainbow sushi voor kerst. (Foto: Plant Based Sushi).
Hoogstins
Sinds 19 december is wéér zo’n beetje alles dicht. Om onze lokale horecahelden te steunen, zou je je kerstdiner door hen kunnen laten maken. Feestmenu’s zijn er in 1001 smaken. Een greep uit het aanbod.

Voor het tweede jaar op rij hoppen we van lockdown naar lockdown. Bij de eerste lockdown in maart 2020 riepen we op om de lokale horeca te steunen en publiceerden we een lijst met bezorg- en afhaalinitiatieven. Nu we sinds 19 december opnieuw in een harde lockdown zitten, leek ons een tweede oproep op z’n plaats: haal je kerstdiner bij je favoriete restaurant! Ter inspiratie hebben we de meest uiteenlopende kerstmenu’s verzameld. 


Vegan & Japans: Plant Based Sushi, Kostverlorenstraat
Elke kleur groente heeft zo zijn eigen kracht. Om zo veel mogelijk te profiteren van de gezonde voedingsstoffen die in groenten zitten, loont het om een regenboog aan groenten te eten. Met de christmas box van Plant Based Sushi is dat een eitje. Wat er zoal in zit? Gele sushi met pulled oats rendang, gyoza’s met aardappel en biet, oranje sushi met saté van seitan, wortel en een puree van zoete aardappel en kaas. Misschien een saké tasting menu erbij?

Siciliaans: Vicio, Bilderdijkstraat

Op het mooiste eiland van Europa vind je in elk hoekje en gaatje eten om van uit je dak te gaan. Een voorproefje vind je bij deze nieuwkomer. Begin met een combinatie van Siciliaanse appetizers, hap daarna bijvoorbeeld in een pasta met bospaddenstoelen en vervolgens in geroosterd varkensvlees met Marsala en eindig met cannoli.

Indonesisch: Jun, Frederik Hendrikstraat
Edy en zijn team weten nog van eenvoudige nasi goreng een smaakspektakel te maken. Kun je nagaan hoe je zal smullen als je hier een van de rijsttafels regelt!
Daarnaast kun je ook nog à la carte bestellen. Wat dacht je van gamba’s in een rode Sumatraanse curry met nootmuskaat en kruidnagel, met vooraf Javaanse kippensoep en pisang goreng na?

Amerikaans: Staring at Jacob, Jacob van Lennepkade
Dit brunchrestaurant à la New York biedt veel lekkers dat je de hele dag door kunt eten. Bouw bijvoorbeeld een kerstdiner van een aardbei-avocadosalade (vooraf), buttermilk fried chicken, wafels en ahornsiroop (hoofd) en French toast van bananenbrood met seizoensfruit en een coulis (dikke saus) van fruit.

Vegan: Morris & Bella, Spaarndammerstraat
Bij dit veelgeprezen restaurant jongleert chef-kok Morris, wiens echte naam Maurice is, kundig met ingrediënten die behalve plantaardig ook biologisch en lokaal zijn. Dat levert een bara van spliterwten met ontkiemde rogge en prei gegaard in vadouvan op (voorgerecht). Plus een aardappelgratin met hete bliksem, mini-witlof, een crème van spruitjes en een saus van gefermenteerde witte kool (hoofdgerecht).

Internationaal: Otto Volante, Overtoom
Je eindigt met een frangipane met chocolade en peer. Daarvoor heb je onder meer een tartelette van kikkererwten en gepofte linzen en een stuk wilde eendenborst met sjalot, biet en pijnboompitten soldaat gemaakt. De kerstbox van Otto is er ook in een vegan en vegetarische versie.

Chinees: Umami, Overtoom
Dit Chinese kerstmenu (Zhengh@HOME) is een van de vele afhaal-en bezorginitiatieven van Umami bij Han. Je trapt af met verschillende hapjes, waaronder tofu gemarineerd in chili en avocadocrème en rood gestoofde eendentong met Sichuan pepers. Vervolgens trekt een parade van tonijn, gezouten eieren, heilbot, coquilles en kalfsentrecote aan je voorbij. Je sluit af met een Chinese Geluks Mandarijn. Van het menu is ook een vega-variant.

Mediterraan: Meneer De Wit Heeft Honger, Witte de Withstraat
Net zoals vorig jaar kun je hier terecht voor een vegetarisch kerstdiner van vier gangen. Liever wél vis of vlees? Maar natuurlijk! Ook dat kan. Voor welke variant je ook kiest, reken op een mix van zonnige smaken uit Marokko en Spanje. Chef-kok Simo is dol op kruiden en specerijen, kan toveren met groenten als koolrabi en rammenas en volgt de seizoenen.

Frans: Local Hero, Jan van Galenstraat
Ook dit jaar maakt Willem weer een (vegetarisch) kerstdiner voor thuis. Bij het vegetarische menu is het hoofdgerecht bloemkool uit de oven met truffel, paddenstoelen en aardappel olijfolie mousseline. Het andere menu draait om langzaam gegaarde Ierse runderwang. De vierde en laatste gang is bij beide menu’s een parfait van caramel met appel-vanille compote, koffiesiroop en amandelen.

Internationaal (fine dining): Lars, Danzigerkade
Zowel in de twee amuses als in de vijf gangen van Lars’ kerstmenu stuit je op het ene na het andere topingrediënt: langoustine, kaviaar, zwarte truffel, wagyu rundvlees, foie gras. Ach ja, bij dit restaurant in Houthaven draait nu eenmaal alles om snoepgoed voor volwassenen.

Hollands/Frans/Italiaans: Freud, Spaarndammerstraat
Bij dit restaurant kun je met gemak een pracht van een kerstmenu samenstellen. Bijvoorbeeld groentebeignets of garnalenkroketjes vooraf, daarna een vegetarische lasagne of confit de canard met aardappelpuree, zuurkool, paddenstoelen en cranberries. Als dessert chocolade-truffeltaart of hangop met stoofpeer.

Aziatisch/Europees (fine dining): Daalder, Postjesweg
De Thuis met Daalder-boxen zijn inmiddels befaamd. Dit jaar eindig je met een tarte tatin met appel, Calvados en yuzu, nadat je onder meer je tanden hebt gezet in rijstnoedels met pompoen en garnalen en coquilles met beurre blanc, runderwang en knolselderij. Vegetarische variant verkrijgbaar.

Hollands (traditioneel): Abbey, Admiraal de Ruijterweg
Deze zaak heeft flink wat kerstopties, maar het spektakelstuk is toch wel de gevulde kalkoen met bijgerechten, bijpassende wijnen en frangipani met peer na.

Doneer