In West groeit aantal coronabesmettingen het snelst

Bilderdijkpark. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het aantal coronabesmettingen in West is sneller gegroeid dan elders in de stad. Het aantal positief geteste personen steeg van 21 per 10.000 inwoners naar 27,3 per 10.000 inwoners. West is nu na Nieuw-West het stadsdeel met het hoogste percentage besmettingen. 

‘Buitengewoon ernstig en zorgelijk’, zo reageert voorzitter Fenna Ulichki van stadsdeel West op Twitter op de nieuwste cijfers. In heel Amsterdam steeg het aantal positief geteste inwoners van 21,9 naar 25,1 per 10.000 inwoners. Dat blijkt uit de cijfers van de GGD over de week van 21 tot en met 27 september.

Nieuw-West
Stadsdeel Nieuw-West is koploper geworden met 27,5 positief geteste personen per 10.000, tegen 25,2 een week eerder. In de afgelopen week kwamen er in Nieuw-West 441 besmette personen bij. Door de snelle groei in West (402 gevallen) zit dit stadsdeel nu bijna op hetzelfde niveau.

Jonge mensen
Er zijn volgens de GGD in West geen specifieke grote brandhaarden gevonden. Wel wijst een woordvoerder erop dat er hier veel jonge mensen dicht op elkaar wonen, ook studenten. En er zijn veel mensen die in contactberoepen werken, aldus de GGD.

Veel contacten
De bron van de besmetting kan vaak niet worden gevonden. “Bron- en contactonderzoekers kunnen de bron vaak niet achterhalen, sinds het aantal contacten zo groot is dat mensen zich niet precies kunnen herinneren bij wie zij langer dan een kwartier in de buurt waren.”

De GGD roept op om bij klachten een afspraak te maken bij de teststraat en thuis te blijven tot de uitslag. En daarna uiteraard ook als besmetting is geconstateerd. In Nieuw-West is onlangs een nieuwe teststraat geopend op Plein ’40 – ’45.