In actie voor een fijner leven in nachtopvang Westerpark

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Zolang de lockdown duurt vangt de gemeente alle dak- en thuislozen op. De Van Hogendorphal in Westerpark is een van de opvanglocaties. Om het verblijf in deze sporthal fijner te maken, is de Regenboog Groep een actie gestart.

Op 18 december kondigde de premier vanwege het coronavirus een landelijke lockdown aan. Daarom besloot de gemeente Amsterdam tijdelijk alle dak- en thuislozen op te vangen. De Van Hogendorphal in de Staatsliedenbuurt is een van de locaties waar een deel van de mensen – maximaal honderd – wordt opgevangen, zo meldt wethouder Simone van Kukenheim in een brief aan omwonenden.

Nachtopvang
De tijdelijk coronaopvang in de sporthal geldt gedurende de nacht (16.30 tot 9.30 uur). Overdag kunnen de mensen terecht bij een van de inloopvoorzieningen in de stad. Het Leger des Heils, HVO Querido en de Regenboog Groep verzorgen de begeleiding.

Coronalockdown
De tijdelijke nachtopvang duurt zolang de coronalockdown van kracht is. Dat is in ieder geval tot en met 14 januari 2022. Als er later opnieuw een periode van strenge maatregelen wordt afgekondigd, zal de Van Hogendorphal mogelijk weer ingezet worden voor coronaopvang. In het verleden is dat ook al gebeurd.

Fijner verblijf
Volgens de Regenboog Groep krijgen de mensen in de sporthal de minimale basis om een zwaar leven vol te houden: “Een warme, veilige slaapplek, waar ze een gezonde maaltijd, een warme douche, een ontbijt en schone kleren kunnen krijgen.” De organisatie wil echter meer voor hen doen: de Regenboog Groep wil hun verblijf ‘fijner’ maken.

Heel veel lekkers
Om dat te realiseren roept ze op social media iedereen op om spullen te brengen: ‘heel veel lekkers’, zoals taart, koekjes, toetjes, beleg en hartige hapjes, drankjes (zonder alcohol) en cadeautjes als sokken, zeep, jassen en tandenborstels. Je kunt dit brengen naar de Van Hogendorphal, Van Hogendorpstraat 921, tussen 07.30 en 11.30 uur of tussen 16.00 en 23.00 uur.

Kleding te geef
Op de oproep zijn al veel positieve reacties gekomen.  “Ik heb vier zakken kleding te geef.” “Wat geweldig dat jullie dit doen. Jammer dat ik in het oosten woon. Kan ik eventueel wat opsturen?”