Geen boete voor daklozen, maar koffie en tips over nachtopvang

Bar winterweer in West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De politie in West heeft parken en andere plekken bezocht waar vaak dak- en thuislozen overnachten. Zij kregen geen bekeuring, maar een kop koffie en tips over opvangcentra waar zij ’s nachts kunnen verblijven. Dat meldt het politieteam Haarlemmerweg op Facebook.

Het GroenLinks-raadslid Femke Roosma kondigde naar aanleiding van berichtgeving hierover aan dat zij vragen gaat stellen aan de burgemeester. Een ‘buitenslaapboete’ mag helemaal niet worden uitgedeeld omdat die contraproductief is en mensen verder in de problemen brengt, zo laat zij weten op Twitter. De boetes zijn volgens haar ook in strijd met eerdere afspraken met de gemeenteraad.

”Vaak genoeg bekeuren wij hen als ze liggen te slapen op- of aan de openbare weg’’, aldus het politieteam op Facebook. ‘’Hardleers of kunnen ze gewoon nergens anders heen?’’ Twee agenten gingen zondagochtend met een pot koffie op pad. Volgens de politie weten sommigen dat zij in de kou risico lopen, terwijl anderen nieuw zijn op straat of de taal niet goed beheersen en de opvangcentra niet kunnen vinden. ”Laten wij met zijn allen vooral nu tijdens de koude dagen en de komende feestdagen extra op elkaar letten’’, aldus de politie.

Na aanmelding bij een speciaal loket aan de Jan van Galenstraat 323 en screening door de GGD kunnen dak- en thuislozen in de winterperiode in principe een bed, douche, warme maaltijd en ontbijt krijgen. Het gaat om extra winteropvang op drie locaties naast de reguliere nachtopvang voor dak- en thuislozen. De gemeente werkt hierbij samen met instellingen voor maatschappelijke opvang.