West relatief veilig, maar beter wordt het niet

Foto De Westkrant
Hoogstins2024

West scoort relatief goed als het gaat om veiligheid, maar het wordt er ook niet beter op. Buurstadsdeel Nieuw-West is wat onveiliger dan het gemiddelde in Amsterdam, maar gaat er wel flink op vooruit. Dat blijkt uit de Regionale Veiligheidsindex, gebaseerd op cijfers over criminaliteit, overlast en onveiligheidsgevoelens van bewoners.

Na Zuid en Oost is West het meest veilige stadsdeel, volgens de gemeentelijke monitor. Deze drie stadsdelen scoren beter dan het gemiddelde in de stad. De veiligheid in stadsdeel West is sinds 2014 min of meer stabiel gebleven. Dat lijkt goed nieuws, maar in een aantal andere stadsdelen werd wel vooruitgang geboekt.

‘Iets vaker criminaliteit’

Stadsdeelvoorzitter Melanie van der Horst schrijft dat West nog steeds behoort bij de drie best scorende stadsdelen. Maar er is wel ‘iets vaker sprake van criminaliteit en overlast’ ten opzichte van begin dit jaar, zo constateert zij in een memo aan het algemeen bestuur.

Camera’s

West werd in de zomer geconfronteerd met een reeks overvallen, onder meer in de Jan van Galenstraat. Ook werden in Bos en Lommer twee maal politieauto’s in brand gestoken. In de Jan Evertsenstraat en op het Mercatorplein hing de politie in juni camera’s op met als doel criminaliteit te verminderen. Een risico vormt ook de roof van tassen en mobieltjes van fietsers op de fietspaden in West.

Nieuw-West

Nieuw-West heeft de weg omhoog gevonden. In 2014 scoorde het stadsdeel nog aanzienlijk slechter dan het gemiddelde in de stad, inmiddels is de score beter en komt het gemiddelde in zicht. De onveiligste stadsdelen blijven Centrum en Zuidoost. Nieuw-West komt daarna op de derde plaats.

Ranglijst stadsdelen van veilig naar minder veilig:

  1. Zuid
  2. Oost
  3. West
  4. Noord
  5. Nieuw-West
  6. Zuidoost
  7. Centrum
DeWestkrant