Geweld tegen politie en brandweer

Foto Martine de Vente
Hoogstins2024

In West lijkt de jaarwisseling met weinig grote incidenten te zijn verlopen. `Het nieuwe jaar werd ingeluid met champagne, vuurwerk en feesten. Maar wanklanken waren er ook; in West zijn zowel agenten als brandweerlieden belaagd met vuurwerk. In de Nicolaas Beetsstraat brandde een geparkeerde auto volledig uit als gevolg van een vuurwerkbom.

Op oudejaarsavond zijn twee personen aangehouden nadat zij in West vuurwerk afschoten op agenten. Zij zijn vastgezet wegens poging tot zware mishandeling. Twee brandweerlieden raakten in West lichtgewond na te zijn bekogeld met vuurwerk, zo zei brandweercommandant Leen Schaap tegen AT5. Volgens hem heeft dit er zelfs toe geleid dat de brandweer in verschillende gevallen niet meer direct naar de plaats van het incident is gegaan, maar eerst heeft gewacht totdat de politie het sein veilig gaf.

Schaap noemt het gooien van zwaar vuurwerk naar brandweerlieden onaanvaardbaar. Hij spreekt over ‘ongelooflijk imbeciel gedrag’. De twee lichtgewonde brandweermensen gaan volgens hem aangifte doen. De politie is nog op zoek naar degenen die op oudejaarsavond in de Nicolaas Beetsstraat een geparkeerde auto opbliezen met een vuurwerkbom. Hiervan circuleert een filmpje op internet.

De jaarwisseling in Amsterdam was voor politie, brandweer en ambulancedienst druk, maar het aantal aanhoudingen, branden en ambulanceritten was volgens de gemeente niet hoger dan in voorgaande jaren. De politie heeft in heel Amsterdam 32 aanhoudingen verrichten die in verband stonden met oud en nieuw. Dat is minder dan vorig jaar, toen het ging om veertig aanhoudingen. Er zijn elf incidenten geweest met geweld tegen politie, brandweer en een verkeersregelaar. Dat is volgens de gemeente meer dan vorig jaar, maar vergelijkbaar met voorgaande jaren.

De brandweer rukte in Amsterdam 132 keer uit, vooral voor kleinere branden. Er waren geen grote branden. Het aantal ambulanceritten kwam uit op 368, waarvan elf voor letsel door vuurwerk. Vorig jaar ging het om 363 ritten, waarvan zeven voor vuurwerkslachtoffers. De cijfers zijn voorlopig. De gemeente verwacht dat er de komende dagen meer aangiftes en meldingen binnenkomen.