Bewoners Baarsjes worden gek van de muggen

Beeld: Jao Trindad via Flickr
Hoogstins2024

Bewoners in De Baarsjes hebben al maanden en soms zelfs al jaren last van muggen. Ze klagen hierover in een facebookgroep genaamd Muggenprobleem in De Baarsjes. Met name rond de Vespuccistraat, James Cookstraat en het Mercatorplein melden de ongeveer 100 bewoners last te hebben van soms wel twintig tot vijftig muggen per nacht.

Aline van de Watering sloeg vorige week in een nacht alleen al 7 muggen dood. “Met zo’n tennisracket”, beschrijft ze. De bewoonster van De Baarsjes heeft een paar weken oude baby en vlucht regelmatig met haar kind naar de woning van haar vriend. “Het is een soort obsessie geworden, dat gezoem. Het voelt ook niet veilig, zeker niet voor mijn kind.”

Van de Watering is al ruim een jaar in contact hierover met andere buurtbewoners, die dus ook veel last hebben. Sommigen van hen hebben al geklaagd bij de gemeente, de GGD en bij de woningbouwcorporatie. De gemeente is volgens de woordvoerder van stadsdeel West op de hoogte van het probleem, maar verwijst naar de GGD voor vragen over bestrijding ervan.

Volgens de GGD komen klachten over muggen niet alleen uit West, maar ook uit andere delen van de stad. “Klachten komen met name van mensen die woningen hebben met stilstaand water in het pand. Als dat het geval is, in een huizenblok, kan dat leiden tot meer meldingen”, aldus de woordvoerder.

De GGD adviseert horren te plaatsen en stilstaand water uit emmers en potten te verwijderen. “De gemeente bestrijdt geen ontwikkelingsplekken van muggenlarven in de openbare ruimte.” Als er sprake is van stilstaand water in een gebouw is, dan moet de woningeigenaar er iets aan doen, vindt de GGD. “Hulp daarbij kan geboden worden door dienst Wonen en mogelijk geeft Waternet advies wanneer het om grondwater gaat.”

De door muggen geplaagde Baarsjesbewoners vinden dat niet genoeg. Ze willen in kaart brengen waar de overlast vandaan komt en daar toch mee naar de gemeente gaan. Wie ook last heeft meldt zich aan op de facebookpagina Muggenprobleem De Baarsjes.