Verlangen naar de Vespuccimarkt

De Vespuccimarkt in de hoogtijdagen (beeld: Stadsarchief Amsterdam)
Hoogstins

De ‘kippenkar’ van poelier Krol was de laatste die vertrok, naar het Mercatorplein. Maar ooit was de Vespuccimarkt een drukke markt, zoals te zien op de foto. In de jaren zestig had je Maupie met fruit, kaasboer Huizer en Simon met fruit. De laatste liet het fruit met paard en wagen vervoeren vanaf de Centrale Markthallen, zo valt te lezen op de historische site Geheugen van West. Centrale plek was Koffiehuis Nol.
Aan het einde van de vorige week was er van dit drukke marktleven weinig meer over, zo schreef Racheda Kooijman op de site van Geef om de Jan Eef in 2013. ‘Alsof alle buurtbewoners hadden besloten de Vespuccimarkt vanaf 1 januari 2000 links te laten liggen.’ Wat er overbleef waren een kaasboer en dus Poelier Krol. Oudere bewoners en oud-bewoners van West worden echter nostalgisch als je het hebt over de Vespuccimarkt.
Na de Vespuccimarkt kwam de Mercatormarkt. Op het hoogtepunt een maandelijks festijn met biologische producten uit de streek, tweedehands kleding en vertier voor de kinderen. Niet een markt in de klassieke zin van het woord, met groente- en fruitkramen en stoffen, maar wel gezellig. Door de Covidcrisis gingen de markten niet meer door. Sindsdien is er geen markt meer in De Baarsjes.
Op de plek van de Vespuccimarkt zijn nu terrassen en een plantsoen. Als het avond is, gaat er een lichtkunstwerk aan, waarop teksten staan als: Vespucci wat ben je mooi. en: Jij mag er wezen.

(foto: Martine de Vente)