Het gaat niet best met de markten in West

Hoogstins2024

Het is niet best gesteld met de markten in West. Op de Ten Katemarkt stond vorig jaar gemiddeld een derde van de beschikbare kramen leeg. Op het Bos en Lommerplein zelfs bijna de helft.

Dat schrijft de gemeente in een Marktvisie, waarin ze onder meer oppert markten die niet goed lopen in te krimpen of zelfs op te heffen. Ter vergelijking: op de Noordermarkt, de Dappermarkt en de Albert Cuyp is de leegstand respectievelijk 10 en 15 procent. Gemiddeld is de leegstand op de markten 25 procent.

Het is voor de gemeente reden voor ontevredenheid. Amsterdam heeft meer markten dan Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven bij elkaar, maar gaat het dus niet goed.

Het bezoek loopt terug en het aanbod sluit niet meer aan bij de behoeften van de omwonenden. Marktkooplieden vergrijzen, de bezoekers ook. Net als winkeliers hebben marktlui er ook last van dat klanten liever online kopen, dan buiten op een tochtige markt. En voor food-koopjes kunnen minder vermogenden terecht bij de superdiscounter.

Over wat de gemeente zou kunnen doen om de markten te verbeteren, is er een inspraaktraject met verschillende bijeenkomsten. Voor West is dat op 31 januari om 19.00 uur in het stadsdeelkantoor.