De beste restauranttips krijg je van de buurman

Een van de favorieten van de buurman van Patricia, Raïnaraï.
Hoogstins2024

Even kijken op IENS is so last season. De beste tips komen van je vrienden of je buren. Patricia beschrijft de culinaire favorieten van haar buurman Frans. En guess what? de meesten zitten in West.

Mijn buurman Frans zwiert door het leven. Hij gaat van balletvoorstellingen via opera’s naar exposities. Hij houdt van wijn en vliegt zó naar Londen voor een high tea. Als hij niet in een restaurant zit, schuift hij aan bij een van zijn vele vrienden. Het gros van hen kookt als topchefs.

Zelf is hij ook goed culinair onderlegd. Komen zijn vrienden bij hem, dan pakt hij het grondig aan en slaat hij het beste van het beste in. Zijn stroopgebied: West en het Centrum – vooral het gebied rond de Jordaan. Allereerst loopt hij vanaf Westerpark naar Basilico in de Willemsstraat om verse pasta te kopen. Voor vlees gaat hij naar het ‘Meat District’, de optelsom van de Goudsbloemstraat en de Tweede Goudsbloemdwarsstraat in de Jordaan. Rundvlees koopt hij bij Louman, kip bij de liefste en leukste poelier van Amsterdam: de enige, echte Arie van Buuren.

Frans is een echte zoetekauw; een diner met koffie zonder iets erbij beschouwt hij als mislukt. Sinds zijn favoriete patissier Anesta in de Tweede Anjeliersstraat alleen nog maar zakelijke bestellingen aanneemt, gaat hij weer vaker naar Holtkamp op de Vijzelgracht voor (mokka)gebak. Van de taarten bij Zoet en Hartig op de Haarlemmerdijk gaat hij ook uit zijn dak. De eigenaren halen de wonderschone, torenhoge taarten en verleidelijke vlaaien bij de Limburgse patisserie Peter Lemmens. Ik heb Frans al kennis laten maken met de macarons van Richenel op het Mercatorplein. Hij keurde ze goed en nam zich voor om er binnenkort te gaan shoppen. Ik vermoed dat de bokkenpoten en de éclairs, langwerpige soezen, ook Frans-proof zijn.

Een van zijn favoriete restaurants, Primi, zit bij ons achter in de Van der Hoopstraat. Hij grapt met eigenaren Valerio en Matteo, drinkt een sgroppino en kan geen genoeg krijgen van de gnocchi met aubergine, tomaat, ricotta en basilicum. Schuin tegenover Primi zit smokehouse en BBQ-restaurant Pendergast, het intieme restaurant waar we ooit samen hebben gegeten. Als Frans daaraan terugdenkt, zweeft hij weg: “Ik wou dat mijn rundvlees zo mals en sappig werd.”

Eenmaal terug op aarde praat hij graag over zijn ervaringen bij Raïnaraï op de Polonceaukade bij ons aan de overkant. Bij dit unieke Algerijnse restaurant met zijn nomadische keuken waant iedereen zich in een andere wereld. De kok is uiterst gedreven en werkt in zijn vrije tijd hard aan zijn volgende kookboek. Frans bestelt er steevast de tajine met gestoofde kip en groenten. De ene keer zit er limoen bij, de andere keer gedroogd fruit. Maar het smaakt altijd pico bello. “De kip valt zó van het bot.”

Soepel stapt Frans van Noord-Afrika naar Thailand; zijn eetlust kent geen grenzen. Zit hij krap, dan eet hij Thais bij Snackbar Bird op de Zeedijk. Heeft hij geld zat, dan reserveert hij bij Krua Thai in de Staalstraat. Zijn favoriete starter: meang kham, wilde peperbladeren gevuld met Thaise kruiden. Ik moet hem nog steeds een keer meenemen naar een top Thai in de buurt: Kratiam Thai aan de Bos en Lommerweg. De eend in rode curry met druiven en lychees is er goddelijk.

Mocht je nu denken dat Frans een culinaire snob is, dan heb je het mis. Frans gaat voor luxe én normaal. Zo kun je deze man van uitersten ook wakker maken voor een goede zak friet van Doardi in de Limburg Stirumstraat of van Jelle in de Spaarndammerstraat. Beetje mayo, een kroket en Frans is blij.

DeWestkrant