Spaarndammertunnel open op maandag 5 februari

Tijdens de Avondvierdaagse in 2017 mochten kinderen en ouders al door de tunnel lopen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Spaarndammertunnel gaat open op maandag 5 februari. Het doorgaande autoverkeer gaat dan over een lengte van 800 meter ondergronds. Volgens de gemeente verdwijnt daardoor zo’n tachtig procent van het verkeer op de Spaarndammerdijk en de Tasmanstraat.

Zaterdag 27 januari is er tussen 13 en 18 uur een open dag, met onder meer live muziek, eten en drinken en kinderactiviteiten. Buurtbewoners en andere nieuwsgierigen mogen ook op fiets, skates of skateboard door de tunnel. De entree is bij de kruising van de Tasmanstraat met de Houtmankade. Deze dag zijn er ook drie rondleidingen, in totaal voor maximaal zestig deelnemers. Belangstellenden moeten een mail sturen met naam en adres naar houthaven@amsterdam.nl

De bouw van de tunnel startte in 2015. De opening van de Spaarndammertunnel is een half jaar later dan gepland omdat het testen van de installaties en het besturingssysteem langer duurde dan gedacht. Vorige maand is er ook nog een grote calamiteitenoefening geweest.

Op het dak van de tunnel komt een park, dat de Spaarndammerbuurt gaat verbinden met de nieuwe woonwijk Houthaven waar 2700 woningen komen. Bovengronds is vanaf 5 februari alleen nog ruimte voor fietsers en bestemmingsverkeer.

DeWestkrant