Dit mag je niet missen bij Toko Restu (in de Kinkerstraat)

dadar gulung (foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Het winkelaanbod in de Kinkerstraat is behoorlijk eclectisch. In al deze diversiteit houdt Toko Restu zich al jaren staande. Welke drie gerechten mag je er niet missen?

Bij Universal Nails aan het eind van de Kinkerstraat kan Lil’ Kleine of Ronnie Flex zó een videoclip opnemen. De hiphop in deze nagelstudio – de grootste van Amsterdam, naar het schijnt – is flink boos en de vrouwen zijn er heftig: lange nagels, lage broeken, hoge hakken en een attitude van ‘heb ik jou daar’. Daarnaast zit de bekendste Chinese massagetent van West, Beijng Massage. Iets verderop zit een Marokkaanse bakker die opvallend lekkere amandelbroodjes verkoopt en schuin aan de overkant, op nummer 374, zit een Indonesische toko waar ik geregeld kom: Toko Restu.

Nasi uduk
Alle medewerkers zijn er superlief en attent, maar mijn favoriete lady werkt op donderdag. Je kunt haar herkennen aan haar rond geknipte coupe – een page-kapsel – en, vooral, aan haar stem. Als ze me begroet, worden ze in Jakarta ook wakker. Ze weet dat ik meestal kom voor de nasi uduk, in kokosmelk gekookte rijst met verschillende gerechten, waaronder krokant gebakken tempeh en frikadel, een balletje van aardappel en rundvlees. In Indonesië eten ze het gerecht gerust als ontbijt. Hoewel het als lunch ook ideaal is: niet te zwaar, niet te licht. Handig om in huis te hebben. Invriezen is een goed idee. Toko Restu heeft zat porties op voorraad.

Tahoe telor
De laatste keer dat ik er was, wees ‘mijn’ verkoopster mij erop dat ik altijd hetzelfde afhaal. “Jij, wat anders.” Haar voorstel (of eis): tahoe telor, een omelet met tofu. Lekker spannend, denk je waarschijnlijk. Maar dat is het dus wél. En dat komt vooral door de petis, een iets zoute saus van ketjap en pindakaas. Rijst erbij en paksoi uit de wok en je hebt een hoofdgerecht.

Dadar gulung
Natuurlijk drink je thee of koffie na. Om in stijl te blijven is kopi tubruk de beste optie: circa twee theelepels koffie eventueel melk en suiker erbij, gekookt water eroverheen gieten, even roeren en laten staan totdat de koffie naar de bodem is gezakt. De ultieme koekjes daarbij zijn dadar gulung, met geraspte kokos en Javaanse palmsuiker gevulde groene pannenkoekjes. Die van Toko Restu zijn perfect: alsof je je tanden in de tropen zet. Een soort bounty-reep, maar dan sappiger en met een betere geur; inhaleer de geur van de pandan in de pannenkoekjes. Exotischer wordt het niet! Warm ze, voor het ultieme effect, even op voordat je ze eet. 

Naschrift

Op 26 maart kwam ik erachter dat mijn favoriete verkoopster plotseling is overleden. 
Met haar vrolijkheid maakte ze de Kinkerstraat een stukje mooier. Ze zal worden gemist.  

https://www.yelp.nl/biz/toko-restu-amsterdam