‘Hallenkwartier gaat een begrip worden’

Slowbiking: heel langzaam fietsen. Zaterdag op het Kwakersplein.
Hoogstins2024

Het gebied rond de winkelstraten van Oud-West en de Hallen gaat vanaf zaterdag door het leven als het Hallenkwartier. Op de Kinker-, De Clercq-, Constantijn Huijgens- Jan Pieter Heije- en Bilderdijkstraat en de Overtoom is dan het Halleluja-festival.

“Sommige straten hadden die dag al een evenement, dus dit was een goede gelegenheid alles met elkaar te verbinden en tegelijkertijd is het ook nog burendag”, zegt Farzad Ghaus van organisatiebureau Stad en Co dat het festival organiseert.

Voor de zomer kreeg een aantal straten een BIZ-status toegekend, wat betekent dat ondernemers verplicht zijn een bijdrage te betalen aan de ondernemersvereniging, maar ook dat er subsidie komt om de straten aantrekkelijker te maken. Het bureau van Ghaus begeleidt de verenigingen hierin. Behalve festiviteiten organiseren ze ook acties voor het schoon en veilig maken van de straten en marketing-activiteiten.

Hoewel het Hallenkwartier op de kaart wel dezelfde oppervlakte beslaat, is het volgens Ghaus nadrukkelijk niet Oud-West. “Je moet hierbij echt denken aan alleen de winkelstraten en niet de zijstraten waar mensen wonen.” De gemene deler is dat alle straten met elkaar zijn verbonden en zo een geheel vormen. Volgens de adviseur moet men meer denken aan hoe de Pijp een begrip is geworden voor Amsterdammers en iedereen daarbuiten. “Het is niet van bovenaf opgelegd, het moet groeien.”

Op het Halleluja-festival in ieder geval een aanbod voor alle smaken. Hier zie je het blokkenschema voor het festival. Er zijn een ‘hop-on-hop-off’ paard en wagen in de Bilderdijkstraat, live radio van Radio Decibel in de De Clercqstraat en er is in de Kinkerstraat heel veel live muziek. In de Hallen is een Ambacht in Beeld festival. Daar kun je onder leiding van mensen van de Aardman Studio’s je eigen Shaun the Sheep kleien en een lezing bijwonen van het Metropolitan Museum of Art. Het Kwakersplein tenslotte is het toneel van een wedstrijdje fietsen op je allerlangzaamst: slowbiking.