Buren als aandeelhouder

Met 'te huur' borden trekt de buurtcoöperatie aandacht voor zichzelf.
Hoogstins2024

Leegstand, opheffingsuitverkoop en steeds meer Nederlanders die online winkelen. Kansloos dus, investeren in winkelpanden. Toch, als er geen makelaars zouden zijn, dan zou iedere winkelruimte in de Jan Evertsenstraat en omstreken gevuld zijn.

Dat denkt Jeroen Jonkers, een van de oprichters van de Jan Eef BuurtCoöperatie, afgekort tot JEBC. “Er zijn genoeg zoekers, maar die willen niet altijd de standaard vijf jaar huren. En dat vinden makelaars vaak te veel gedoe. Zij moeten dan hier naartoe komen en daar hebben ze geen zin in.” De buurtcoöperatie heeft dat wel. “Wij zitten in de buurt en hebben de sleutel. Een leeg pand kun je dan bij wijze van spreken ook kort pop-up verhuren.”

De coöperatie gaat aandelen uitgeven,  die vanaf € 50,- per stuk kosten. Daarvan gaat ze in eerste instantie panden huren van grote vastgoedverhuurders. Jonkers, die namens Jan Eef al vaak optrad als bemiddelaar voor winkeliers en eigenaren: “Wij kunnen scherp onderhandelen over de prijs. De winkelier huurt het vervolgens onder gunstige voorwaarden van ons.” Toon, de nieuwe podiumwinkel aan het begin van de Jan Evertsenstraat, is zo bij wijze van proef opgezet. Jan Eef bedong een scherpe prijs met de vastgoedverhuurder, Toon huurt weer van Jan Eef.

De aandeelhouders van de coöperatie –buurtbewoners dus- bepalen wie in de winkel mag zitten. Dat schept volgens Jonkers een band tussen de winkelier en de aandeelhouders, die willen dat het blijft goed gaan met de winkelier en daar gaan kopen. “Zodra het goed gaat in de buurt, blijft de waarde ook hier.” Op den duur is het ook de bedoeling dat de coöperatie panden gaat kopen.

Hoewel de twaalfjarige dochter van Jeroen Jonkers al wel haar spaarpot heeft omgekeerd om een aandeel te kopen, is het niet zeker of er ook echt harde euro’s aan winst uit komt. “Als we met z’n allen kiezen voor een boekwinkel die maar weinig huur kan betalen, dan draaien we natuurlijk verlies. Maar dan kies je dus voor het maatschappelijke rendement.”

Op dinsdag 29 september om 19.00 uur is in Toon (Jan Evertsenstraat 4-6-8) een bijeenkomst voor belangstellenden voor de Buurtcoöperatie Jan Eef.