Boete van 288.000 euro voor illegale verhuur terecht

Van Bossestraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Een boete van 288.000 euro is terecht door de gemeente opgelegd vanwege de illegale verhuur van woningen in West. Dat heeft de Raad van State bepaald in een hoger beroepzaak. Wethouder Laurens Ivens is opgetogen. Hij noemt het een ‘belangrijke uitspraak in de strijd tegen huisjesmelkers’. 

De gemeente legde de boetes in 2013 op aan vastgoedondernemers en een bemiddelaar die woningen in de Van Bossestraat in de Staatsliedenbuurt zonder vergunning per kamer verhuurden aan studenten. De woningen waren eerder opgekocht en verbouwd. 

Volgens de organisatie WOON kwamen er vier studenten per woning van 55 vierkante meter te wonen voor in totaal zo’n 2000 euro per maand. Een woningbemiddelaar regelde de verhuur via Facebook en vroeg daarvoor een maand commissie aan de huurders. 

De zaak kwam aan het rollen door klachten over geluidsoverlast door verbouwingen en het grote aantal studenten. Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag deed bij de gemeente een verzoek tot handhaving.

De vastgoedondernemers legden zich niet neer bij de boetes, maar vochten die aan bij de rechter. De Raad van State heeft nu in hoger beroep bepaald dat de boetes terecht zijn.