‘Buitenlandse investeerders mogen woningen kopen’

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Het staat investeerders vrij om woningen te kopen om te verhuren. Dat antwoordt het college van B en W op vragen van raadslid Dorrit de Jong (GroenLinks). 

De Jong dringt aan op mogelijkheden om overname van grote aantallen woningen door grote buitenlandse investeerders te stoppen. Dit naar aanleiding van de aankoop door de Amerikaanse investeerder Blackstone van 36 huurwoningen in de Van Walbeeckstraat in De Baarsjes voor 12,5 miljoen euro.

Het college stelt dat Blackstone in Amsterdam in april in totaal 290 woningen heeft gekocht, waaronder de 36 huizen in De Baarsjes. In juni kocht de investeerder nog eens 33 woningen, onder meer in Oud-West. Volgens de verhuurder zijn er na de aankoop geen bewoners gedwongen om te vertrekken, aldus het college.

De fractie van GroenLinks stelt dat het opkopen en voor meer geld verhuren door grote vastgoedinvesteerders een prijsopdrijvend effect heeft. Het college antwoordt dat dit ‘mogelijk’ het geval is, ‘alleen is het precieze effect moeilijk vast te stellen’.

Het college van B en W benadrukt dat grote investeerders zich moeten houden aan de wet- en regelgeving. Het college verkent momenteel de mogelijkheden voor een verhuurverbod van vastgoed dat met dat doel is gekocht. In het najaar komt het college met een voorstel.