De spannendste restaurants van West

Little Collins.
Hoogstins2024

Dit weekend viert Milkshake in het Westerpark de diversiteit in de stad. Liefde, respect en tolerantie zijn de ingrediënten. ‘Niets moet, alles mag’ is het motto. Dat uit zich in stoute outfits, opzwepende beats en zinnenprikkelende moves. Milkshake is … spannend. Net als deze tien restaurants.

Baohuis, Van Limburg Stirumstraat*
Nieuw van de mannen die Karakter in de De Clercqstraat groot hebben gemaakt. In deze zaak schotelen ze je Asian Streetfood voor, inclusief de hotste broodjes van dit moment: bao buns. De versie met buikspek is mijn guilty pleasure; het vlees is ultrazacht en stevig tegelijk, delicaat gekruid en onmiskenbaar dierlijk. De broodjes zijn er ook in een gefrituurde, best wel kinky variant met lychee-, matcha- of zwarte sesamijs en miso caramel. Naar huis gaan zonder dat je de gestoomde mosselen met zwarte bonensaus en chili hebt geproefd is een doodzonde. Want: ze zijn minstens zo sexy als de oesters van Nam Kee.
https://www.dewestkrant.nl/kinky-aziatisch-bij-baohuis-in-westerpark/

Baut, Spaarndammerstraat*
De zesde locatie van rondtrekkend restaurant Baut heeft gigantisch veel ruimte, maar voelt even intiem als een kruising tussen een Parijse nachtclub en een Spaans barretje uit een film van Pedro Almodóvar. Je stuit er op een hemelbed, maar ook ‘gewoon’ op een vogelkooi met Venetiaans masker. Qua eten zit het er ook snor. Laat dat maar over aan chef-kok Michiel van den Eerde: vissoep met kreeft, kalfslende met pommes dauphinesflammkuchen met zeebaars.
https://www.dewestkrant.nl/picobello-eten-rariteitenkabinet-baut/

Gary Loen, Danzigerbocht*
Bij deze zaak hangt liefde in de lucht. Liefde van de eigenaren voor hun klanten, voor het eten dat ze serveren en voor elkaar. De aimabele Gary opent de aanval op werkelijk al je zintuigen met Indisch-Franse creaties die zowel spannend als fantasierijk zijn. Hij experimenteert met confit de canard, rendang en pittige makreel alsof het niets is.
https://www.dewestkrant.nl/gary-loen-de-nieuwste-culi-sensatie-van-houthaven/

Primi Bar + Cucina, Van der Hoopstraat*
Bij deze zaak knalt de lust for life uit iedere porie. Wat wil je met twee Siciliaanse eigenaren, waarvan er één Valerio d‘Amore heet? De andere, Matteo Sineri, stuurt vol passie de keuken aan en regelt dat je nooit zonder Siciliaanse sashimi, ravioli met burrata en rauwe garnaal en sgroppino hoeft te zitten. Altijd goed, altijd levendig. Primi is hot.
https://www.dewestkrant.nl/?s=primi

Ken Sushi, Lootsstraat
Voor de meest tongstrelende texturen van de stad moet je bij deze sushibar deluxe zijn. Ken, a.k.a. The Wizard of Oz van de sushi, goochelt hier met coquilles, oesters (rauw, gerookt en gestoomd), krab en, als je geluk hebt, met zee-egels. Zijn sashimi van drie soorten tonijn excelleert als een dolle. Voor de vetste van de drie heb je geen tanden nodig; tegen je gehemelte aandrukken en de vis lost als vanzelf op.
https://www.dewestkrant.nl/de-beste-sushibar-van-nederland-zit-in-oud-west/

Ku West X Staring at Jacob, Jacob van Lennepkade
Overdag een Amerikaan, ’s avonds een Japanner. Deze zaak in Oud-West denkt niet in hokjes, maar geeft haar fantasie ruim baan. Dat resulteert in bijna obsceen lekkere brunches met fried chicken, wafels, roerei en maple syrup (extra lekker met cocktail Dirty Dirty erbij). Ook het Japanse eten is prima de luxe; yakitori van buikspek, sushi van geflambeerde zalm. Dát goddelijke werk.
https://www.dewestkrant.nl/parade-japanse-hapjes-ku-west/

Lars, Danzigerkade*
Ooit raakte ik behoorlijk in extase van zijn bijna transparante plakjes gebakken kippenhuid – op het kontje na het lekkerste deel van de kip. Topkwaliteit leveren is Lars’ missie. Hij haalt daarvoor een compleet arsenaal aan kooktechnieken tevoorschijn en ingrediënten uit een chique snoeptrommel voor volwassenen, zoals zwezerik, langoustines en kreeft. Prijzig, maar elke euro meer dan waard.
https://www.dewestkrant.nl/lars-in-houthaven-is-om-heel-gelukkig-van-te-worden/

Little Collins, Bilderdijkstraat

Deze ‘dreumes’ was al een hit in De Pijp, maar is inmiddels ook een hit in West. Dat krijg je ervan als je louter smaaksensaties serveert, zoals lamsribbetjes met sumak, pappardelle met vongole en een panna cotta van kokosmelk met geroosterde abrikozen. En dan heb ik het dus nog niet eens over de brunch gehad. Ik bedoel: french toast met jam van pandanbladeren, mango salsa, een granité van pina colada en kokosnoot. Alleen al van de omschrijving ga je toch zweven?
https://www.dewestkrant.nl/bloody-marys-little-collins/

Ludo & Hedo, Van Hallstraat*
Bij deze ijssalon kun je makkelijk een vijfgangendiner van verschillende ijsjes samenstellen. De smaken die je hier vindt zijn ‘eccentric’ (peer, gorgonzola & walnoot), ‘curious’ (miso, chocola & mango), ‘timeless’ (Tahiti vanillae) of ‘gentle’ (kers, koffie & basilicum), maar altijd likkebaardend lekker.
https://www.dewestkrant.nl/de-nieuwste-ijsmakers-van-westerpark-openen-de-aanval-op-je-zintuigen/

Red Bone, Jan Evertsenstraat
Het interieur is eclectisch, om niet te zeggen ‘licht-schizofreen’, maar bovenal mega funky; kriskras posters van Blondie en Bowie, her en der Chinese draakjes en oude Ajax-foto’s, Perzisch tapijtje op de vloer. Met hitsige teksten van Prince en Maxwell op de achtergrond eet je hier uitstekende garnalen en kip uit de tandoori-oven en een naan die recht uit de hemel lijkt te zijn gezeild: Indiaas brood met amandelen, rozijnen en kokos.
https://www.dewestkrant.nl/funky-indiaas-eten-tussen-de-chinese-draken-van-redbone/

*= in Westerpark, dicht bij festival Milkshake.

DeWestkrant