De nieuwste ijsmakers van Westerpark openen de aanval op je zintuigen

Hoogstins2024

Op het pleintje bij de Van Hallstraat is Ludo & Hedo geland. Je kunt er likken aan ijs met groente, ijs uit 1001 nacht en nog veel meer.

De fantasie van de ijsmakers van Ludo & Hedo is op tilt geslagen. Sinds een week kun je er terecht voor ijs van pastinaak, selderij en appel of van pijnboompitten, sinaasappel en rozemarijn. De pastinaak, een knol met een zoetige, vrij duffe smaak, ontpopt zich in hun ijs als een frisse sterspeler met subtiele verleidingskracht. De dennensmaak van rozemarijn geeft het sinaasappel-pijnboomijs een spannend kruidig accent; een ijsje als de Côte d’Azur.

Sprookje uit 1001 nacht
Al deze creaties komen uit de Van Hallstraat, uit een eigen ijslaboratorium. De ijsmakers spelen met verse seizoensproducten, bij voorkeur lokale. Maar als ze voor ultieme kwaliteit over de grens moeten kijken, doen ze dat. Hun pistaches en hazelnoten halen ze uit Italië, hun vanille uit Tahiti en hun pijnboompitten uit de Siberische Taiga. Ze werken met melk, maar hebben ook lactosevrije opties. Ze voegen zo min mogelijk suiker toe en profiteren zo veel mogelijk van natuurlijke suikers, zoals die uit mango en dadels. Hoe goed dat uitpakt, merk je onder meer bij de Monk’s Wedding, een ijsje dat zou kunnen figureren in een sprookje van 1001 nacht en bestaat uit dadels, walnoten en botermelk.

Buurt in beweging
Voor het recept ervan moet je bij de oprichters van Ludo & Hedo zijn: Ola Lanko en Vladimir Todorov. Ola komt oorspronkelijk uit Oekraïne, Vladimir uit Bulgarije, maar ze wonen al jaren in Amsterdam (Da Costabuurt). Ola is kunstenares, Vladimir marktonderzoeker. Hoe verschillend hun cv’s ook zijn, ze hebben minstens één ding gemeen: hun liefde voor ijs. Dáár wilden ze iets mee gaan doen. En wel in Westerpark. “Deze buurt is nog volop in beweging en mensen staan er open voor nieuwe dingen”, zegt Vladimir. “Met Ludo & Hedo willen we meer dan een ijswinkel zijn. We willen de buurt met elkaar verbinden. Zo willen we graag samenwerken met ondernemers uit de buurt. De koffie voor ons ijs komt bijvoorbeeld van Back to Black op de hoek.”

Mysterieuze ijssmaak
Ludo is afgeleid van het Latijnse ‘ludens’ (spelen, oefening), Hedo van het Griekse ‘hedone’ (plezier, geluk). In hun zaak mixen ze spel met plezier en traditie met experiment. “Voor ons is ijs maken een artistiek proces. We focussen ons vooral op de manier waarop ijs je zintuigen prikkelt.” Zo is er elke week een ‘mysterieuze ijssmaak’. Dat ijs is altijd wit en heeft een verrassende smaak. “Zie je wit ijs, dan verwacht je brein vanille. Als je dan zoiets als koffie proeft, dan raakt je brein van slag.” Een ‘mindfuck-ijsje’, dus. Extra leuk: weet je na het proeven welke smaak het ijs heeft, dan krijg je dat bolletje ijs cadeau. Normaal betaal je 1,90 euro per bolletje.

Extract van aarde
Vladimir wil ijs met bacon en whisky lanceren, Ola denkt na over ijs met een extract van aarde. Ze willen proeverijen organiseren en workshops geven. Maar eerst is daar de officiële opening op zaterdag 7 april. Volgens het KNMI schijnt de zon en wordt het tussen de 16 en 19 graden.
https://www.facebook.com/ludoandhedo

DeWestkrant