Huisbaas Oud-West (en VVD-Kamerlid) maakt excuses voor razziavergelijking

Kade in Oud-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Vastgoedbezitter en VVD-Tweede Kamerlid Wybren van Haga heeft zijn excuses aangeboden voor een uitspraak over verscherpte woningcontroles door de gemeente. In Het Parool stelde hij dat wethouder Laurens Ivens (wonen) ’een soort razzia had gehouden’. Van Haga, die in ieder geval in Oud-West een woning aan te veel personen verhuurt, stelt nu op Twitter dat hij een ‘ongepaste vergelijking’ maakte. De VVD heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de verhuuractiviteiten van Van Haga.

De activiteiten van Haga liggen onder een vergrootglas, evenals die van andere grote vastgoedbezitters als Prins Bernhard jr. Volgens Het Parool bezit Prins Bernhard jr. privé en via bedrijven 349 adressen in Amsterdam, waaronder in West. Hij kwam in opspraak nadat bekend werd dat in een van zijn panden in West meer personen werden gehuisvest dan toegestaan. Ook was er sprake van sleutelgeld. In een reactie stelde de prins dat hij het beheer heeft uitbesteed, met de opdracht het vastgoed volgens de regels te verhuren.

Oud-West

Nu is ook VVD-Kamerlid Van Haga onder vuur komen te liggen. Hij bezit volgens Het Parool via zijn bv’s ruim honderd adressen in onder meer Amsterdam en Haarlem. Tegen de krant zei hij dat er op ‘zeven of acht’ adressen te veel huurders zitten zonder dat hij daarvoor een vergunning heeft. In ieder geval één van die adressen is in Oud-West, zo blijkt uit een kopie van een brief die De Westkrant heeft ingezien.

Opzeggen

Van Haga besloot het huurcontract met zijn huurders op een adres aan de Jacob van Lennepkade per 31 december op te zeggen, volgens hem om te voorkomen dat hij een boete en dwangsom zou krijgen omdat er te veel personen wonen. Van Haga stelt dat hij geen andere keus heeft dan het contract op te zeggen. Hij beklaagt zich erover dat de gemeente geen overgangstermijn hanteert voor oudere contracten.

Verscherpt toezicht

Het toezicht op woningdelen is verscherpt. Sinds 1 januari 2017 is woningdelen toegestaan voor maximaal twee personen. Bij meer volwassen bewoners die niet één huishouden vormen, moet een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. De gemeente kan boetes en dwangsommen opleggen als er bij zulke woongroepen geen vergunning is aangevraagd of verleend.

Controles in West

De gemeente bevestigde eerder aan De Westkrant dat er ook in West controles plaatsvinden op basis van meldingen, zoals overlast door een te groot aantal huurders op één adres, sleutelgeld en achterstallig onderhoud. Daarbij heeft de gemeente niet speciaal prins Bernhard jr. of specifieke andere vastgoedbezitters in het vizier, zo stelde een woordvoerster zonder verder op de controle-acties in te gaan. ’’Wij controleren geen personen, alleen meldingen.’’

Huisjesmelkers

Illegale kamergewijze verhuur gebeurt op grote schaal, zo stelt fractievoorzitter Piet Rietman van D66 in West op Twitter. Ook door minder bekende huisjesmelkers, aldus Rietman. ‘De truc die je in Oud-West vaak hoort: 1. Op het contract mogen maar twee huurders 2. De verhuurder zegt mondeling dat meer toegestaan is 3. Als de Dienst Wonen een boete oplegt, volgt een ‘inspectie’ door de verhuurder 4. Verhuurder ‘constateert’ meerdere huurders en zegt huur op.’

DeWestkrant