Bijen in West hebben honger

Bijenkasten in de Gashouder (foto: Ina Stoeten)
Hoogstins2024
Imker zijn is zo populair dat er in West te weinig bloemen zijn om al die bijenvolken te voeden. Vandaar dat een aantal imkers zaterdag bollen gaat planten in het Westerpark.
Met name in juni en aan het einde van de zomer is er te weinig ‘dracht’, ofwel bloemen, struiken en planten die bijen kunnen voeden. “Het is een evenwicht”, zo vertelt imker Ina Stoeten, die met een collega vijf kasten houdt in de Gashouder. “Als er te weinig voedsel is, dan moeten we de bijen bijvoeren met suikerwater omdat ze anders de winter niet doorkomen. Dat moest afgelopen jaar, ondanks dat er geen honing was geoogst.”
De imker is voorstander van het natuurlijk bijen houden. Dat betekent onder meer dat haar werk niet is gericht op het oogsten van honing uit kasten, de natuur zijn loop wil laten zodat bijen zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
Niet alleen voedselgebrek, maar ook de zachte winters van de afgelopen tijd hebben hun tol geëist. De diertjes gaan als het zeven à acht graden wordt op een kluitje zitten, maar als het warmer wordt gaan ze toch uitvliegen. “En dat kost ook energie en dus extra voer uit de wintervoorraad.”
Bewoners in de buurt kunnen de bijen helpen door ook bloemen te planten. In het Westerpark gaan wilde hyacinthen en kogelloken ofwel uienbollen de grond in. Maar andere bijvriendelijke struiken en bloemen kunnen natuurlijk ook. Biologisch is wel gewenst. “Een goede bijenstand is een combinatie van factoren. Genoeg bloemen in de buurt is er eentje van.”