Hoe gaat het met de ‘tostiboys’?

Manuel Oostveen en Benjamin Namane (rechts)
Hoogstins2024

Ze zaten eerst in de Jan Eef en verkochten daarna tosti’s vanuit een pipowagen op het Mercatorplein. Inmiddels zitten Manuel Oostveen en Benjamin Namane in Noord en zijn ze klaar voor de volgende stap.

Wij van De Westkrant zijn dol op De Tweede Jeugd. Al bijna twee jaar maken Manuel Oostveen en Benjamin Namane lekkers van brood dat anders in de prullenbak zou belanden. Eerst verkochten ze croutons, broodpudding en tosti’s vanuit een pand in de Jan Evertsenstraat. Daarna gingen ze verder in een pipowagen op het Mercatorplein. Langzaam maar zeker werden hun tosti’s wereldberoemd in Amsterdam. Sterker nog: liefhebbers bombardeerden de goudbruine sneden brood met fantasierijk beleg tot de beste van de stad. Een heuse tostibar op de NDSM-werf in Noord was de volgende stap. Gelukkig hoefden wij Westerlingen niet op een houtje te bijten; bij veel zaken in onze buurt zijn de tosti’s met onder meer gerookte ham van wild zwijn, pom en kimchi nog gewoon te krijgen, zoals bij de Espressofabriek op het Westergasterrein.

Volgende stap
Goed bezig, zou je zeggen. Maar Benjamin noemt het ‘peanuts’ wat ze tot nu toe hebben gedaan. “Nederlandse winkels en bakkers gooien zo’n 130.000 broden per dag weg. Tel je daar de broden bij op die consumenten hier dagelijks weggooien, dan kom je op 400.000 broden. We hebben in bijna twee jaar zo’n 14.000 broden van de prullenbak gered. Maar als we de volgende stap kunnen zetten, kunnen we in de toekomst misschien wel anderhalf keer zoveel broden redden.”

Supermarkten
Nog voor het eind van dit jaar willen de mannen al het restbrood van bakkerij BBrood een tweede leven geven. Ze willen er tosti’s van maken en crostini, gekruide toastjes. Voor de verkoop ervan willen zij een nieuw afzetgebied creëren: supermarkten, delicatessenzaken en traiteurs. Zo’n stap kost geld. Daarom zijn ze een actie gestart. “Door een deel van de producten in voorverkoop aan te bieden, sparen we genoeg bij elkaar om tot productie over te gaan. Dus surf snel naar www.detweedejeugd.nl en help mee om dat brood van de prullenbak te redden! Bovendien, een supertosti in je vriesvakje thuis, wie wil dat nou niet?”