Hartverwarmende gerechten bij Oma’s Soep Winkeltje in Oud-West

Oma Loekie en Oma Betty bij de opening. (Foto Oma's Soep Winkeltje)
Hoogstins2024

Wél trek in soep of stamppot, maar géén zin om te husselen, pureren of stampen? Oma’s Soep Winkeltje aan de Da Costakade zou dan je redding kunnen zijn.

Oma’s Soep Winkeltje is open. En dat is heel goed nieuws, zeker met dit barre weer. Bij deze nieuwkomer aan de Da Costakade kun je sinds 17 november namelijk zowel verse soepen als stamppotten inslaan. Deze gerechten zijn met recht hartverwarmend. Niet alleen omdat ze de kou uit je lijf jagen, maar ook omdat ze zijn ontstaan uit een bijzondere samenwerking,

Eenzaamheid tegengaan
De organisatie Oma’s Soep brengt Amsterdamse ouderen en jongeren samen om verse soep te maken en vervolgens op te eten. De soep die ze extra maken, wordt onder meer verkocht in supermarkten en deze winkel in Oud-West, in het pand waar ’s zomers IJscuypje zit. Volgens de organisatie hebben veel ouderen ‘een recept met eigen identiteit die ze graag met jongere generaties delen’. Door de activiteiten en de soep volledig gratis aan de ouderen aan te bieden willen de oprichters, Max Kranendijk en Robert Croese, ‘effectief eenzaamheid tegengaan’. Duurzaamheid is ook nog eens troef in dit ‘concept’: door ingrediënten te gebruiken die supermarkten en groenteboeren anders weg zouden gooien, wordt voedselverspilling voorkomen. Door verkoop aan particulieren en bedrijven wil Oma’s Soep de kosten dekken.

Erwtensoep
Bij Oma’s Soep Winkeltje kun je onder meer kiezen tussen de rode linzensoep van oma Sieglien, de erwtensoep van oma Grootje en de pittige pompoensoep van oma Carla. Je kunt daar een garnituur bij bestellen – koriander, pepertjes, sesamzaad – of bijvoorbeeld een rookworst van Brandt & Levie. Kaasstengel erbij, misschien wat roggebrood? Tuurlijk! Stamppot met boerenkool en een gehaktbal vind je er ook (8,95 euro) en voor veganisten is er stamppot van zoete aardappel met bosui. Een smakelijk en supersympathiek idee, wat mij betreft.

 

DeWestkrant