Soup to go in West: waar haal je dat?

Aanschuiven bij Soup en Zo. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Nu de temperatuur richting het vriespunt gaat, heb je véél nodig om jezelf op te warmen. Een van die dingen is een kom soep. Patricia vertelt hoe je dat snel kunt regelen.

Je hoeft geen Klazien uit Zalk te zijn om te weten dat kippensoep hét medicijn tegen griep is. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke lekker en warmt het je op. Ik heb een zwak voor de kippensoep uit de Surinaams-Javaanse keuken: saoto. De soep is het paradepaardje van Warung Surikitchen in de Tweede Nassaustraat 38. Hoe deze opwarmer uit Westerpark smaakt, lees je hier. Onlangs hoorde ik trouwens dat Warung Rahayu in de Rhijnvis Feithstraat 51 ook een uitstekende versie heeft. Reken maar dat ik binnenkort naar Oud-West ga om een portie af te halen.

Vissoep
In Oud-West zit je sowieso goed qua soep. Bij het Vishuisje van Evert in de Potgieterstraat 75 kun je behalve belegde broodjes, zoals met pittige huisgemaakte makreelsalade, ook een liter vissoep met zalm, kabeljauw, Hollandse garnalen en rivierkreeft afhalen. De smakelijke en goedgevulde soep is gemaakt door Everts vriendin die chef van een visrestaurant in Katwijk is.

Coconut pumpkin soup
De soepen van de Health Corner in de Admiraal de Ruijterweg 54H hebben ook een goede reputatie. Linzensoep, Perzische noedelsoep, pompoensoep. Het aanbod wisselt geregeld. Laat je bijpraten door de vriendelijke medewerkers van deze verrassende zaak in De Baarsjes! In dezelfde straat heb ik bij een ander adres, SLA op nummer 63, ooit ook lekkere soep gescoord. Deze week pruttelt er knolselderijsoep en coconut pumpkin soup in de pannen.

Erwtensoep
Verderop, in Bos en Lommer, heeft Mark Bosman onlangs zijn aanbod van afhaalmaaltijden uitgebreid. In zijn smaakwinkel Ottavi aan de Jan van Galenstraat 102H verkoopt hij nu ook verse soep. De komende tijd heeft hij erwtensoep op het afhaalmenu.

Oma’s Soep Winkeltje
Op verschillende plekken in West kun je dus soup to go regelen, maar helaas is er geen zaak meer met een compleet soepmenu. Zo’n soepkantine zat ooit aan de Da Costakade. Bij Oma’s Soep Winkeltje kon je kiezen uit een hele reeks aan soepen: de rode linzensoep van oma Sieglien, de erwtensoep van oma Grootje, en de pittige pompoensoep van oma Carla, et cetera, et cetera. Voor zo’n soepkantine zul je nu toch echt buiten West moeten kijken. Vlakbij Westerpark vind je dan Soup en Zo in de Haarlemmerstraat 87.

Portugese kidneybonensoep
De zaak in de Haarlemmerbuurt is een van de vier filialen van de Amsterdamse keten. Elke dag vind je er zo’n negen verschillende soepen, inclusief vega(n) opties. Een Texaanse chilisoep met rundvlees, Hindoestaanse groentesoep met masala, romige kippensoep met aardappel, knolselderij en venkel, Toscaanse tomatensoep. Het aanbod laat je alle hoeken van de wereld zien. Hoewel je de soepen mee kunt nemen, zijn wij er vóór de film bij The Movies even aangeschoven. Een stevige en lichtpittige Portugese kidneybonensoep met chorizo voor hem, een zoete pastinaaksoep met gember, hazelnootolie en sinaasappel voor mij (soep met vlees 8,95 euro voor een grote beker, zonder 8,45 euro). Twee mini-quiches erbij – eentje met paddenstoelen, een ander met zuurkool en emmenthaler – en hoppa, daar zaten we te dineren op kruipafstand van de meest nostalgische bios van de stad. Een aanrader!

Foto Patricia Jacob