Evert geeft het eerste oesterfeestje in zijn Vishuisje

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Sinds kort krijg je in de viskraam bij de Bilderdijkstraat onder meer vissoep van een chef uit Katwijk. Zaterdag kun je er Zeeuwse oesters eten en bubbels bij de overburen halen.

Als iemand op zijn plek zit, dan is het Evert van Rossum wel. Hij dacht dat hij rond z’n dertigste de viskraam van zijn vader zou overnemen, maar zijn droom kwam al op z’n 24ste uit. Sinds vijf weken is hij namelijk de trotse eigenaar van Everts Vishuisje in de Potgieterstraat. Zo lang ik me kan herinneren heeft hier een viskraam gestaan. Decennia zat haringspecialist Jan Schilder er. September vorig jaar was ik nog bij z’n opvolger. Inmiddels is hij verdwenen en kunnen klanten terecht bij Evert.

Mariniersopleiding
Everts vader, Simon, heeft al 22 jaar een viskraam op de Prinsengracht, niet ver van de Utrechtsestraat. Evert heeft negen jaar met hem samengewerkt. De Katwijker heeft eigenlijk zijn hele leven in ‘de vis’ gezeten, met uitzondering van het jaar dat hij de mariniersopleiding deed. “Ik denk dat veel mensen daar iets aan zouden kunnen hebben. Je leert er hoe belangrijk discipline is en om respect voor anderen te hebben.” Dat hij nu niet als marinier door het leven gaat, komt omdat hij niet door de laatste medische keuring kwam. “De eisen zijn best zwaar”, zegt hij ten overvloede. Ik bedoel: het is toch al bijna onmogelijk om voor die opleiding te worden geselecteerd? Hartstikke knap dat hem dat is gelukt!

Buurthuis
Hoewel Evert nog maar kort zijn eigen zaak heeft, lijkt hij al aardig wat vaste klanten te hebben. “Sommige klanten kwamen hier al toen Jan er nog was. Echte Amsterdammers zijn het. Ik vind de mix van mensen hier heel gezellig. Het is hier af en toe net een buurthuis. Ik wil dat graag zo houden.”

Vissoep van de chef
Het leukste van ondernemen vindt Evert dat je ‘altijd scherp moet zijn’. Zo beseft hij dat hij lekkers moet verkopen dat niet elke viskraam heeft. Een voorbeeld is de huisgemaakte makreelsalade met sambal. Mijn oog valt ook op de vissoep met zalm, kabeljauw, Hollandse garnalen en rivierkreeft (8,95 euro voor een halve liter). “Mijn vriendin heeft deze soep gemaakt. Hij wordt ook verkocht in de zaak waar zij chef is: Schuitemaker, een visbedrijf in Katwijk met onder meer een visrestaurant.”

Samenwerking met Karavaan
Terwijl ik mijn broodje met Hollandse garnalen opeet – net snoepjes – bestel ik een bak vissoep en luister ik naar Everts plannen. “Ik wil graag nog meer jonge mensen trekken. Waarschijnlijk ga ik later ook poké bowls met zalm aanbieden of sashimi. Deze zaterdag kunnen klanten bij hem verse Zeeuwse oesters krijgen: de creuse (1,90 per stuk) en fine de claire. “De volgende keer wil ik ze andere soorten laten proeven. Er zijn er zó veel. Klanten kunnen de oesters meenemen of ter plekke eten. Ik werk samen met Karavaan aan de overkant. Ze staan klaar met wijn en champagne. Ik heb er zin in. Het wordt een feestje.”