Langs de beste viswinkels in Oud-West

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Vis is lekker en nog gezond ook. Boffen wij even dat er in ons stadsdeel topvis in overvloed is. Kom in beweging, loop een rondje en hap in een vis.

Start: Haringspecialist Jan Schilder, Bilderdijkstraat
De visspecialist die 36 jaar in deze kraam stond, ging vorig jaar met pensioen. De nieuwe eigenaar heeft de oude naam gehouden en is minstens zo vriendelijk als de vorige. Nog steeds is het een plek waar heel de stad samensmelt: ras-Amsterdammers en import. Hap er in een mals harinkje of lijf een broodje makreel in. Het Bilderdijkje is ook een aanrader: een combi van ei, paling, gerookte zalm en zalmsalade.

Tussenstop: Volendammer Vishandel, Ten Katemarkt
Bij deze kraam op de Ten Katemarkt kun je een perfecte lunch (crunchy sushi) of ideaal voorgerecht (sashimi van tonijn of zalm) scoren. De visschotels met onder meer paling, makreel en Hollandse garnalen mogen er ook zo zien. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de gebakken kibbeling en de bijna-kant-en-klare gerechten, waaronder gevulde vis tjokvol groenten.

Eind: Zeeduivel, J.P. Heijestraat
Viswinkel, die qua gemoedelijkheid, ook in de Jordaan had kunnen staan. Standaard hebben David en Kimberley geelvintonijn, kabeljauw, Noorse zalm en oesters in huis. Haring happen is een optie. Ook voor gourmet- of BBQ-schotels zit je hier goed. Met een beetje geluk zijn er vispasteitjes of is er een huisgemaakte maaltijdsoep met zeebaars, Hollandse garnalen en spinazie. Zo niet, dan kun je altijd nog véél kibbeling laten bakken.

Toegift: Le Forel, Bosboom Toussaintstraat
Mocht je viszucht nog niet zijn gestild, ga dan naar de visbar die in juni is geopend: Le Forel. Bijvoorbeeld voor een kreeft Mac & Cheese, coquilles met pecannoot of ‘gewoon’ een schaal met fruits de mer, inclusief gamba’s, kokkels en krab.