Waar je lekker een Hollandse Nieuwe hapt

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Sinds 12 juni is de Hollandse Nieuwe er weer. En waar kun je die haring nu beter scoren dan in West? Bijvoorbeeld bij haringspecialist Jan Schilder in de Bilderdijkstraat!

De komst van de Hollandse Nieuwe brengt iedereen op de been. Of hun (groot)ouders nou zijn geboren in Nederland of ver daarbuiten, bijna heel Amsterdam zwijmelt bij de haring die dit jaar sinds 12 juni weer op de markt is. Wat mij betreft kun je deze vis het best eten in West, bij voorkeur op de plek waar de hele stad samensmelt, ras-Amsterdammers én import: bij haringspecialist Jan Schilder in de Bilderdijkstraat.

Mini hors-d’oeuvre
Het echtpaar dat de zaak runt, zit al ruim 25 jaar in de vis-business. Behalve haring, met of zonder brood, verkopen ze gerookte makrelen, wraps met zalm en roomkaas, vissalades en een mini hors-d’ oeuvre waar ik gek op ben. Een schaaltje met onder meer paling, een bolletje zalmsalade en Hollandse garnalen, de beste garnalen van de wereld, want: véél smaak. Niet voor niets zegt mijn moeder altijd: hoe kleiner, hoe beter.

Lekker vet
Je kunt je buit ter plekke opeten, aan de statafel of op een van de twee stoelen. ’s Middags zit je er vaak lekker in de zon, terwijl heel Oud-West voorbijkomt. Ik had al gelezen dat de Hollandse Nieuwe dit jaar uitstekend is, ‘lekker vet’ klinkt het unaniem. Een visproducent: “Er is veel zon geweest zodat er lekker veel plankton in het water zat en de haring lekker vet kon worden”. De haring is inderdaad een behoorlijke vette jongen. Hij glijdt extreem soepel je strot in en is mild qua zoutgehalte. Bij Jan ga je voor 5,20 euro met twee haringen naar huis.

Haringkraam Kesbeke
Natuurlijk is de haring ook op andere plekken in West te koop. Bij Zeeduivel in de Jan Pieter Heijestraat, bijvoorbeeld. De Hollandse Nieuwe werd hier op 12 juni binnengehaald met Corenwijn en live accordeonmuziek. Vishandel Mop in de Jan Evertsenstraat is ook een excellent adres. Minder bekend is dat het elke zaterdag haringdag is bij Kesbeke in Bos en Lommer. In de kraam van de specialist in Amsterdams tafelzuur kun je dan behalve ‘gewone’ haring, vaak ook een Thaise haring en diverse kaasjes kopen. De kraam staat voor de deur van Kesbeke’s winkeltje Zoet & Zuur. Kun je meteen checken of er nog potjes zoet-zure sambal op voorraad zijn!

 

DeWestkrant