West voorop bij Amsterdam Made

Wethouder Kajsa Ollongren (tweede van links) reikte vrijdag de eerste vijf keurmerken uit.
Hoogstins2024

Vijf bedrijven hebben het nieuwe keurmerk Amsterdam Made ontvangen, waarvan drie in West en Nieuw-West. Het gaat om Kesbeke Fijne Tafelzuren, worstmakers Brandt & Levie en fietsenbouwer Roetz Bikes.

Wethouder Kajsa Ollongren heeft de eerste vijf keurmerken vrijdag uitgereikt. Ook Brouwerij ’t IJ en meubeldesigner Frederik Roijé ontvingen het predikaat. Het keurmerk geeft de lokale makers een wereldpodium, zo stelt Ollongren.

Kesbeke maakt tafelzuur sinds 1948 en is nog steeds een ambachtelijk familiebedrijf, met de fabriek in Bos en Lommer. Brandt & Levie maken op ambachtelijke wijze worst van duurzaam gehouden Nederlandse varkens, sinds kort vanuit een eigen werkplaats in de Houthaven. Roetz houdt kantoor in de Ottho Heldingstraat in Nieuw-West en bouwt in een sociale werkplaats fietsen op basis van afgedankte frames.

Vakmanschap

De gemeente Amsterdam wil met het keurmerk de groei en verduurzaming van de lokale maakindustrie stimuleren. Lokale bedrijven met een hoogwaardig product kunnen met het keurmerk worden beloond indien zij passen binnen de kernwaarden creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap.

San Francisco

Amsterdam Made is behalve een keurmerk ook een communityplatform, met inmiddels meer dan tweehonderd leden. Daaronder zowel grote bedrijven als start-ups. Het label is geïnspireerd door San Francisco. De Californische stad kent al sinds 2010 het label SFMade voor lokale maakbedrijven.