Training in moskee tegen radicalisering

(Foto: Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stadsdeel West gaat moskeebestuurders een training aanbieden om radicaliserende jongeren te herkennen en met ze in contact te blijven. Dat is een van de maatregelen van het programma Stay West tegen radicalisering en polarisatie. De aftrap vond donderdagavond plaats in De Nieuwe Liefde, een kleine week na de terreuraanslagen in Parijs. Dat was toeval, de bijeenkomst was al eerder gepland.

De moskeeën in West hebben zelf aangeklopt voor hulp bij de vraag hoe om te gaan met radicaliserende jongeren, aldus stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester. Hij kon niet zeggen hoeveel jongeren uit West er vechten in Syrië, of hier op een zorgwekkende manier radicaliseren. ’’Maar iedere jongere is er een te veel’’, zo zei hij na afloop van de drukbezochte avond.

Knuffelen

Door debatten, ook over omstreden kwesties als Israël en Palestina, hoopt Bouwmeester een stem te geven aan jongeren die zich niet gehoord voelen en dreigen te radicaliseren. ’’Het klinkt een beetje knuffelachtig, maar debatten helpen wel’’, aldus Bouwmeester. ’’Door te blijven praten kun je een beetje de angel eruit halen.’’ Het gevoel dat er wordt gemeten met twee maten leeft volgens de stadsdeelvoorzitter ’heel breed’.

Diverse aanwezigen in de zaal betoogden dat er in het Midden-Oosten grote aantallen slachtoffers vallen, terwijl er hier vooral verontwaardiging is over de terreuracties in Parijs. Het meten met twee maten speelt een belangrijke rol voor jongeren om zich aan te sluiten bij radicalen, aldus een aanwezige. ’’We moeten het ook hebben over staten die onschuldigen bombarderen’’, zei een ander.

Discriminatie

Vanuit de zaal werd ook betoogd dat allochtone jongeren door discriminatie geen baan of stageplek kunnen krijgen. Bouwmeester beaamde dat. ’’Er wordt gewoon gediscrimineerd, dat blijkt ook uit briefjes ’geen moslims’ of ’geen Marokkanen’ die soms opduiken.’’ Hij vindt het van groot belang om jongeren aan de bak te helpen. ’’Woning, werk en wederhelft, dat helpt.’’

Een panel met deskundigen boog zich over problemen rond radicalisering in West. (Foto Richard Mooyman)
Een panel met deskundigen boog zich over problemen rond radicalisering in West. (Foto Richard Mooyman)

Bertjan Doosje, bijzonder hoogleraar radicalisering aan de Universiteit van Amsterdam, zei tijdens de paneldiscussie dat er meer geld moet worden uitgetrokken om jongeren beter te begeleiden bij het vinden van een stageplek. Ook het invoeren van anonieme sollicitaties is volgens hem een mogelijkheid. ’’Ibrahim heeft toch minder kans dan Martijn.’’ Veel radicaliserende jongeren voelen zich volgens hem tussen wal en schip, en zijn op zoek naar hun identiteit. ’’Ideologie biedt dan houvast.’’

Scholen

Meer maatregelen in het kader van Stay West zijn trainingen voor jongerenwerkers, leraren en de eerdergenoemde moskeebestuurders. Ook ouders van radicaliserende jongeren kunnen begeleiding krijgen. Daarnaast zal er voorlichting worden gegeven op scholen. Het programma kan volgens Bouwmeester worden aangepast aan de hand van de nieuwste ontwikkelingen.

DeWestkrant