Gemeentelijke verkiezingen: West heeft 2 nieuwkomers

Hoogstins2024

Op 14, 15 en 16 maart zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad en de stadsdeelcommissies. Dinsdag werd bekend welke partijen er mee zullen doen.  In West zijn dat D66, VVD, DENK, CDA, Amsterdam BIJ1, GroenLinks, PvdA en Partij van de Ouderen. Er doen ook twee nieuwkomers mee: De Groene Basis Piraten en Hart voor Vrijheid Amsterdam.
De eerste partij is voortgekomen uit De Groenen, De Basisinkomen Partij en de Piratenpartij. Deze drie nationale partijen besloten om dit jaar ‘hun krachten te bundelen’ en met een gezamenlijke lijst aan de Amsterdamse verkiezingen deel te nemen. De partij doet zowel mee aan de verkiezingen voor de gemeenteraad als voor de stadsdeelcommissies. Een ‘beter milieu’ en de ‘zekerheid van een basisinkomengarantie’ behoren tot de speerpunten.
De tweede partij maakt deel uit van de landelijke organisatie Hart voor Vrijheid, die zich naar eigen zeggen verzet tegen coronamaatregelen en polarisatie wil tegengaan. De partij deed eerder een gooi naar een zetel in de Tweede Kamer en doet dit jaar ook mee aan de verkiezingen in verschillende gemeenten, waaronder Amsterdam.

DeWestkrant