Plan woonwijk op spoor

Het spooremplacement bij de Zaanstraat is in beeld voor woningbouw. (Foto: Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op het spooremplacement tussen de Spaarndammerbuurt en het Westerpark kan mogelijk een nieuwe woonwijk worden gebouwd.  Op het terrein langs de Zaanstraat is ruimte voor 1300 tot 2.000 woningen. Een projectgroep gaat de haalbaarheid van dit voorstel onderzoeken.

Het plan maakt deel uit van afspraken tussen Metropoolregio Amsterdam en het Rijk om in het gebied rond Sloterdijk 10.000 extra woningen te bouwen. Het kantorengebied moet worden getransformeerd in een levendige wijk om te wonen en te werken. Nieuwe woningen zijn hard nodig om de groeiende bevolking van de stad te huisvesten.

Bebouwing van de treinenopstelplaats bij de Spaarndammerbuurt is een van de opvallendste elementen uit de plannen. Het spooremplacement zou dan moeten worden verplaatst richting Westpoort. Verder moeten er duizenden extra woningen komen langs de N200/Haarlemmerweg ten westen van Sloterdijk. De maximum-snelheid tussen de Seineweg en Admiraal De Ruijterweg gaat omlaag naar 50 km/u. Ook komt er dan een laag stil asfalt, zodat omwonenden minder last hebben van verkeerslawaai.

De inrichting van het gebied rond het NS-station Sloterdijk wordt ook aangepakt, evenals de bereikbaarheid van het station. Plekken in het kantorengebied worden sociaal veiliger gemaakt en er komt meer groen. De noord-zuidroutes voor fietsers zullen worden verbeterd, om het gebied beter te laten aansluiten bij de rest van de stad.