Nieuwe basisschool i.o. in West

Elize Jong vindt de basisscholen niet meer van deze tijd. (foto: privebezit)
Hoogstins2024

“Als je een willekeurige school binnengaat, is het net of je de jaren vijftig binnenstapt.” Basisschoolleraar Elize Jong uit West vindt de scholen van tegenwoordig niet lijken op de ‘echte wereld’. Het enige verschil volgens Jong is dat kinderen nu bij elkaar zitten in groepjes, maar verder vaak nog klassikaal instructie krijgen. “Waarom kinderen niet leren om een restaurant op te zetten?” Daar komen volgens Jong heel veel disciplines bij elkaar, zoals rekenen, taal en koken.

Jong wil daarom een nieuwe school oprichten in West, omdat hier de populatie kinderen nog groeiend is. Maar dus ook omdat veel ouders van kinderen in dit deel van de stad zelf ook ondernemer zijn. Voor die ouders is er ook plek in de school. Een idee is om in de school een ruimte in te richten met flexplekken voor ouders, die dan ook meteen de kinderen kunnen begeleiden bij de verschillende activiteiten.

Met het idee voor de school in West doet Jong mee aan de wedstrijd Onze Nieuwe School, die is uitgeschreven door de gemeente. Jong heeft de plannen ingediend met twee oud-collega’s. Ze is intussen ook de belangstelling aan het peilen onder ouders in West, waar volgens haar door de groei van het aantal kinderen voldoende plek is voor een nieuwe basisschool.

Ze is niet bang dat de school ’te wit’ zal worden. Bij het project is een intern begeleider betrokken van Turkse komaf. “Zij heeft heel expliciete ideeën over hoe je een school vanaf het begin juist gemengd kunt maken door ouders erbij te vragen.”

Half januari krijgen Jong en haar mede-initiatiefnemers de uitslag van de competitie. De winnaar krijgt subsidie van de gemeente om daadwerkelijk de basisschool op te richten. Een plek daarvoor heeft ze nog niet echt in gedachten. “Er moet in het gebouw plaats zijn met veel praktijkruimte, een atelier en een keuken. Maar kinderen moeten zich er ook geborgen voelen.”

Meer weten? https://onzeamsterdamseschool.wordpress.com/

DeWestkrant