Dok Amsterdam nu al een hit

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Stadsstrand DOK Amsterdam kon dit weekend bewijzen wat het waard is. De temperaturen liepen vooral vrijdag, maar zaterdag ook, hoog genoeg op voor een stranddag en dit keer hoefde je West er niet voor uit.

Toen DOK Amsterdam vorige week vrijdag zijn deuren opende, was het nog niet zulk mooi weer. ‘’We hadden gewoon dikke pech met de regen, dus toen het vrijdag 30 graden was en ik het terras helemaal vol zag zitten, dacht ik wel even ‘yes!’, zegt eigenaar Stefano Richetta. ‘’Dit is toch waar je op hoopt. Al had ik niet per se verwachtingen. Ik liet het maar op me af komen. Gelukkig ging het heel goed en was het superleuk.’’

Niet alleen een (uiteraard enigszins bevooroordeelde) Richetta vond het leuk. Ook bezoekers reageren positief. ‘’Dit heeft zeker potentie om onze nieuwe hangplek te worden als het goed weer is’’, zegt één van de gasten. Ze is met twee vriendinnen voor het eerst op het nieuwe stadsstrand. ‘’De sfeer is lekker relaxed. Het is een beetje de Roest van West, maar dan kindvriendelijker. Ik zie hier eigenlijk alle leeftijdsklassen komen. Van opa’s en oma’s met hun kleinkinderen tot jongeren en gezinnen. Net als op een ‘echt’ strand.’’

Dat DOK geen echt strand is, zou je bijna vergeten als je met je voeten in het zand staat, de schelpen tussen je tenen voelt en de wind door je haren waait. Het enige dat mist is water. Want hoewel het aan het IJ ligt met prachtig uitzicht op het water, is er (nog) geen gelegenheid om even wat verkoeling te zoeken in de vorm van nattigheid. ‘’Dat komt nog’’, stelt Richetta. ‘’Er komen nog douches en ik wil een hottub neerzetten. Over een maandje, als de échte zomer begint, hoop ik dat klaar te hebben.’’

Voor nu kijkt hij terug op een erg geslaagd weekend. ‘’Het was even spannend. We zijn immers net open en we waren benieuwd hoe we de eventuele drukte zouden handelen, want we zijn onze routing nog aan het ontdekken. Ik noem het daarom het tweede openingsweekend. Maar ik ben blij. Wat mij betreft is DOK nu al een hit.’’

(Donna van der Kolk)

DeWestkrant