Lantaarnpalen, bakens of vlotten voor Houthaven

Lantaarnpalen van Alphons ter Avest.
Hoogstins2024

Welk kunstwerk gaat de Spaarndammerbuurt verbinden met Houthaven? Drie kunstenaars zijn in de race voor een opdracht om met kunst de verbinding tussen de oude en nieuwe wijk te versterken. Het gaat om schetsontwerpen die draaien om lantaarnpalen (Alphons ter Avest), bakens (Marjet Wessels Boer) en vlotten (Ram Katzir).

Alphons ter Avest (impessie boven dit artikel) heeft een reeks straatlantaarns ontworpen voor de Spaarndammerstraat, het nieuwe park op het dak van de autotunnel en het Revaleiland. De lantaarns in vijf varianten zijn geïnspireerd door vroegere hijskranen. Aan de voet van de lantaarns komen houten banken.

Marjet Wessels Boer (onder) heeft schetsen gemaakt voor ’buurtbakens’, waarbij de belangrijkste entrees van de buurt worden gemarkeerd. Een van de elementen is de plaatsing van een ’kaap’, een herkenningspunt voor de scheepvaart. Ook komt er een kunstwerk onder de spoortunnel in de Spaarndammerstraat.

Een van de bakens van Marjet Wessels Boer

Ram Katzir (onder) wil een steiger maken, omringd door vijftien drijvende vlotten die refereren aan het verleden van de Houthaven. De ogenschijnlijk houten vlotten zijn van beton. Ook stelt hij de plaatsing voor van tien grote boomstam-banken (ook van beton) langs de as Spaarndammerstraat- Houthaven.

Ontwerp voor vlotten van Ram Katzir.

Bewoners en toekomstige bewoners kunnen hun voorkeur aangeven, maar het winnende ontwerp zal op 31 oktober worden uitgekozen door een beoordelingscommissie. De ingediende reacties zullen wel worden meegewogen, aldus de gemeente.

De voorstellen zijn te zien in de Openbare Bibliotheek Spaarndammerstraat. Daar kunnen bewoners hun voorkeur aangeven. Dat kan ook via www.amsterdam.nl/houthaven/kunst