Ook Houthaven heeft nu een sushibar

Goldfin in Karaat (beeld: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Karaat had al een bakkerij met joekels van amandelcroissants en een restaurant met zowel kreeft als geit. Blijkbaar is the sky the limit, want sinds kort kun je je er ook laven aan kakelverse sushi en sashimi.

Het leven is bepaald niet rot als je binnen zit bij Karaat aan de Houthavenkade. Buiten mag het dan koud, nat, grijs en zanderig zijn, binnen baad je in een zee van ruimte die verre van kil is: torenhoge planten, verse bloemen, goud, brons en hout maken het comfortabel. De eigenaren willen namelijk dat je je in een home away from home waant. De bonus is dat je in deze huiskamer op stand eten kunt eten, zo constateerden we al eerder. Diversiteit is er troef. Of je nou trek hebt in risotto met wilde paddenstoelen en truffel, Oosterschelde kreeft of geit met cavolo nero en ansjovisboter; álles kan in het restaurant.

Saké over de toog
Overdag is het ook raak in de bakkerij/brasserie, waar joekels van amandelcroissants liggen te lonken tussen appeltaarten, chocolate cookies en baguettes. Vanaf 8.00 uur tot en met de lunch komen de buurt en het kantoorvolk langs voor porties granola, belegde broodjes, latte macchiato’s en cappuccino’s. Tot zo’n anderhalve week sloeg daarna de rust toe, maar inmiddels hangen er vanaf 17.00 uur rode lampionnen, gaat er saké over de toog en hakken chefs rauw vis in moten. Gedempt licht, stokjes op tafel. Sushibar Goldfin is in the house, en wel van dinsdag tot en met zaterdag.

Zalvende coquilles
Een medewerker waarschuwt ons: “Je blijft hier eten, zó lekker is het. Pas was er een stelletje dat in no time voor 160 euro aan sushi at.” Als paupers kunnen wij het helaas niet zo bont maken. Maar ik begrijp die ‘bestelzucht’ wel: de mix van koude en warme gerechten is verleidelijk (al moet de prawn laksa, een pittig noedelsoep met garnalen, zich wat verloren voelen, als enige Maleisische gerecht op de Japanse kaart). De gefrituurde garnalen met limoenmayo (8 euro) blijken de perfecte aftrap te zijn. Blij stomen we door met uramaki rolls voorzien van pittige tonijn en komkommer en een van de Goldfin Specials, de towa tei (13 euro) met onder meer koningskrab, avocado en ikura (zalmkaviaar). Als we de kleine sashimi plate bestellen, krijgen we te horen dat we zelf de vis mogen uitkiezen. In ons geval betekent dat véél coquilles, die zalvend als boterbabbelaars blijken te zijn. De overige items van de schotel – zalm, tonijn, zeebrasem – liggen zeer royaal in de mond. Heerlijk gul, niets te vis in carpaccio-stijl – gelukkig.

Magisch blaadje
Als de Franse chef komt vragen of alles in orde is, tetteren we er dus enthousiast op los. Prima de luxe sushi en sashimi, oordelen we. Vooral het magisch blaadje op de sushi met koningskrab laat me maar niet los. Ongelooflijk hoe zo’n klein blad zoiets ondefinieerbaar spannends aan de sushi kan geven. Deze cress blijkt een van de ontelbare kiemplanten van KoppertCress te zijn. Spontaan begint de kok een lofzang op dit Nederlandse bedrijf. Uit de mond van een ongetwijfeld kieskeurige chef heeft dat echt waarde. Daarnaast is het natuurlijk très sympathique. Reken maar dat de wereld stukken leuker zou zijn als we met z’n allen vaker strooien met complimenten!
https://karaatamsterdam.nl