Karaat in Houthaven grossiert in blikvangers

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Op 7 juni was het openingsfeest van Boótoe en op 15 juni is er in West wéér een feestje. Op die dag gaat Karaat in Houthaven officieel open, een zaak waar je zowel kalfshart als kip kunt eten.

De gemiddelde gourmand heeft ondertiteling nodig bij de kaarten van Karaat. En dan heb ik het niet over begrippen als ‘banh mi’, ‘chimichurri’, ‘ceviche’, maar over termen als ‘gurnard’ (Engelse poon), ‘kailan’ (Chinese broccoli) en ‘mizuna’ (Japanse mostardsla). Invloeden van Ottolenghi sijpelen door de menu’s heen. Maar behalve groente is er ook volop vis en vlees, waaronder usual suspects als entrecote en vrije uitloopkip en ‘arme-mensenvlees’ als kotelet. Kalfshart is er trouwens ook, compleet met broccolistam, chimichurri en shiitake. Smaken uit het Midden-Oosten schurken aan tegen Zuid-Amerikaanse en Europese. De salade Lyonnaise (9,50 euro) met spekjes, croutons en ei herinnert me aan de tijd dat ik in Lyon woonde en me suf at aan die salade – en aan quiche lorraine, eclairs au chocolat, pâté en croûte en foie gras, maar dat terzijde.

Buurthuiskamer
Het culinaire aanbod aan de Houthavenkade 103 is indrukwekkend. Datzelfde geldt voor de entree. Karaat is zo hoog en ellenlang dat het pand je lijkt op te slokken. Ondanks de zee van ruimte oogt het er niet kil; torenhoge planten, verse bloemen, goud, brons en hout maken het comfortabel. En dat is maar goed ook: de vijf initiatiefnemers, waaronder de eigenaren van Oslo Beers en Zurich, willen van Karaat een buurthuiskamer maken.

Amandelcroissants
In een buurt met expats, elektrische bakfietsen en miljoenpandjes moet je dan best uitpakken. Vandaar ook de vele blikvangers in de zaak: privé-tapjes aan de borreltafels, een metershoog wijnrek plus een bakkerij met knoeperds van amandelcroissants en appeltaarten met veel meer korst dan appel. Kwaliteit zit ‘m in de details. De cantuccini bij mijn latte is zo knapperig dat hij vanaf de bakplaat op mijn schotel lijkt te zijn gevallen. Veelbelovend. Snel maar terug voor het échte werk: de schaal- en schelpdieren met fregola (Sardijnse pasta), chili en dille, graag!
https://karaatamsterdam.nl

 

DeWestkrant