Huren in West hard omhoog

Veel belangstelling tijdens een open dag voor huurwoningen in vrije sector in West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De huren van vrije sectorwoningen in West gaan snel omhoog. Dat blijkt uit cijfers van de onafhankelijke website www.pararius.nl De forse huurstijgingen in West zijn vergelijkbaar met die in het centrum en Zuid; in de rest van de stad gaat het minder hard.

De gemiddelde huurprijs in Amsterdam steeg het afgelopen jaar met 10,4 procent tot 22,28 euro per m2 per maand. Hoe kleiner de woning, hoe hoger de gemiddelde de prijs per m2. Woningen van 50 m2 met een huurprijs van 1500 euro of meer zijn in Amsterdam niet vreemd meer.

In het centrum zijn woningen met 25,03 euro per m2 per maand het duurst. Daarna komt Zuid met 22,72 euro en op de derde plaats West met 22,30 euro. Oost, Noord, Nieuw-West en Zuidoost zijn aanzienlijk goedkoper. In Zuidoost bijvoorbeeld zijn de huren minder de helft van die in West.

De huurprijzen in Amsterdam zijn gemiddeld al vijftig procent hoger dan de huren in andere grote steden. Directeur Jasper de Groot van Pararius schrijft dit toe aan de grote voorraad woningen in de sociale huursector en het beperkte aantal koopwoningen. ’’Omdat koopwoningen zo schaars zijn, betaalt men er veel meer voor dan elders in Nederland. Dit resulteert weer in hoge huurprijzen voor een vrije sectorwoning.’’