Frisse start voor 4e, Cartesius krijgt nummer 2

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Het Cartesius Lyceum krijgt vanaf volgend schooljaar een tweede school, die Cartesius 2 gaat heten. Deze afdeling is bedoeld voor leerlingen die havo/vwo-advies hebben, maar vwo ambiëren. “We hebben hoge verwachtingen van onze leerlingen, maar we weten ook dat fouten maken hoort bij het leren”, zo beveelt de nieuwe school zichzelf aan op de website.

De school gaat de nadruk leggen op digitale vaardigheden en arts and sciences. Het onderwijs is modulair, wat betekent dat leerlingen zelf gaan bepalen wanneer ze wat gaan leren. Overigens is nog niet bekend waar de school komt, in ieder geval niet in het gebouw van het ‘oude’ Cartesius.

4e: volgend jaar nieuw gebouw

Het 4e Gymnasium krijgt een frisse start met een nieuwe rector in een nieuw gebouw in Houthaven. Het wordt qua opzet hetzelfde als het oude, uit gestapelde containers bestaande onderkomen, zo bleek op de open dagen. “Je loopt in een rondje en komt elkaar vaak tegen”, zo vatte een van de docenten het samen.

Er komt in het nieuwe gebouw een speciaal filmlokaal. De school profileert zich als ‘filmschool’. Kinderen leren filmgeschiedenis, zelf filmen en monteren. Het is de enige school in Amsterdam ook waar leerlingen eindexamen kunnen doen in het vak film.

Het Cartesius Lyceum heeft nog open dagen op 18 en 20 februari. Wie nog een kijkje wil nemen op het 4e Gymnasium kan zich nog opgeven voor een lesjesmiddag op 10 februari.

 

DeWestkrant