Scholiere Cartesius schrijft beste profielwerkstuk

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Scholier Yasmin Dijksterhuis van het Cartesius Lyceum heeft een van de drie beste profielwerkstukken van Nederland geschreven. Ze komt daarmee in aanmerking voor de KNAW Onderwijsprijs voor het beste werkstuk. Kandidaten moeten een dergelijk werkstuk schrijven als onderdeel van het eindexamen.
De vwo-scholiere benadrukt in haar werkstuk voor het profiel Natuur & Gezondheid dat de voedselproductie omhoog moet om de huidige en toekomstige bevolking op deze planeet te kunnen voorzien van voldoende voedsel. Daarom deed ze onderzoek naar de meest effectieve teeltmethode in een kas: in aarde of in een stromende voedingsoplossing hydroponic.
Dijksterhuis ontwierp zelf een kas, leerde zagen en zaaide vervolgens slaplanten en sperziebonen. Yasmin kreeg te maken met schimmelplagen, schommelende pH-waarden en kon helaas geen conclusie trekken op haar onderzoeksvraag door de tekortkomingen van het hydroponic systeem.
De andere nominaties voor de Onderwijsprijs in Amsterdam gingen naar leerlingen van het Spinoza Lyceum in Zuid en het Cygnus Gymnasium in Oost. In totaal zijn er 12 scripties genomineerd.