Gierzwaluwen tellen in Oud-West

(beeld: Instagram)
Hoogstins2024

De gemeente wil ‘weer heel graag’ gierzwaluwen tellen in onder meer Oud-West. De vogels houden zich met name op in de zogenaamde 19e-eeuwse ring en broeden in donkere hoeken en spelonken. Waarschijnlijk doen deze plekken ze denken aan de rotsachtige plekken waar ze zich ophouden in Afrika. Daar komt de gierzwaluw namelijk vandaan. Iedere lente komen ze naar Nederland om te broeden.
De gemeente wil ze tellen, om de vogels in de toekomst zo goed mogelijk te kunnen accomoderen. Bijvoorbeeld door nieuwbouw vogelvriendelijk te maken. Overigens maken ze een heel opmerkelijk geluid, op de site van de gemeente omschrijven als srie-srie.
Columnist Paulien Cornelisse schreef vanmorgen een stukje in De Volkskrant dat de vogel aardig omschrijft. ,,Ze hoeven niet te gaan zitten, maar slapen vliegend, op 1.500 meter hoogte, met één oog open. Ze gaan makkelijk 100 kilometer per uur.” Hier is het stukje terug te lezen. Ook interessant: de vogels vliegen in het broedseizoen formatie langs de daken.
Wie een gierzwaluw spot, kan de melding mailen naar: gierzwaluw020@amsterdam.nl. We zijn trouwens ook benieuwd of ze rondvliegen in andere buurten dan Oud-West.

DeWestkrant