Koning bezoekt Weekend Academie in Bos en Lommer

De koning in gesprek met leerlingen van de Weekend Academie. FOTOGRAFIE BART HOMBURG / ORANJE FONDS
Hoogstins2024

Koning Willem-Alexander heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Weekend Academie aan de Gerard Callenburgstraat in Bos en Lommer. 

Alleen de kinderen van de school aan de overkant hadden pas toen de koning vertrok door dat er vrijdagmiddag hoog bezoek was op de Weekend Academie. Voor de rest was het bezoek stilgehouden, ook voor de kinderen van de academie zelf. Hen was verteld dat de wethouder zou komen om vragen te stellen.

Aanleiding voor het bezoek was de uitreiking van de Appeltjes van Oranje. Oprichter Oguz Dulkadir ontving de prijs van het Oranjefonds voor de Weekendacademie al in mei. Nu kwam koning Willem-Alexander zijn licht opsteken op de academie. Behalve leerlingen van het Marcanti College waren ook wethouder Simone Kukenheim en stadsdeelbestuurders Fenna Ulichki (West) en Ronald Mauer (Nieuw-West) aanwezig.

De kinderen vertelden de koning naar aanleiding van een moodboard wat ze later wilden worden en hoe ze worden geholpen door de Weekend Academie. Het instituut helpt kinderen na school onder andere met huiswerkbegeleiding en coaching. Bijna alle scholen in West hebben een aantal kinderen die hiervan gebruik maken.

Daarnaast komen stagiaires van pedagogische opleidingen bij ouders thuis om ze te helpen met school. Bilal uit het clubje kinderen vertelde bijvoorbeeld dat er iemand bij hem thuis komt om zijn ouders te helpen bij dingen als Magister en hoe het werkt met huiswerk. “Ze vragen nu of ik mijn huiswerk af heb.”

Fenna Ulichki vertelde haar persoonlijke verhaal over hoe lastig het is om vanuit een achtergrond van ongeletterde ouders en een gezin waar geen kranten en boeken waren toch het zelfvertrouwen te krijgen om een goede opleiding te gaan doen. Dat was destijds ook de motivatie van Oguz Dulkadir om de academie op te richten. Inmiddels zijn er 800 kinderen oud-student van de Weekend Academie, waarvan een aantal later weer zijn ingeschakeld zijn als coach.