De actiegroep Tram 14 mot blijfe legt zich niet neer bij het verdwijnen van de tramlijn. Op zaterdag 2 december is een actiedag gepland. De initiatiefnemers Howard Kramer, Mildred Theunisz en Shirley Brandeis zullen voor de Nieuwe Boekhandel aan de Bos en Lommerweg protesteren tegen het besluit.
Het verdwijnen van tram 14 vanaf 22 juli volgend jaar zorgt voor veel onrust onder bewoners van West en Nieuw-West, zo stelt de actiegroep. Zij kunnen dan niet meer rechtstreeks naar de Dam en Amsterdam-Oost. ”Reizigers moeten verder lopen naar opstaphaltes, omreizen via het Centraal Station of het Leidseplein en vaker overstappen.”
GVB-directeur Alexandra van Huffelen krijgt om twee uur ’s middags verzamelde handtekeningen tegen het verdwijnen van de tram overhandigd. ”We willen duidelijk blijven maken dat dit een slecht besluit is en dat senioren, mensen met een handicap en mensen met kleine kinderen hard getroffen worden”, aldus Mildred Theunisz. ”In de hoop dat een politicus of bestuurder met hart voor bewoners dit oppakt en oplost.”
De Stadsregio Amsterdam en het GVB zagen na eerdere bezwaren uit West en Nieuw-West geen reden om het plan aan te passen. Tram 14 verdwijnt volgens het GVB vanwege ’te weinig vervoersvraag’. Een tramhalte op de Bos en Lommerweg zal komen te vervallen. Reizigers moeten volgens het GVB daar gebruik gaan maken van bus 21. Reizigers uit Geuzenveld kunnen gebruik maken van de trams 7, 13 of bus 21, zo stelt het GVB.
Noord-Zuidlijn
De ingrepen houden mede verband met de ingebruikname van de Noord-Zuidlijn in de zomer van 2018. Het GVB gaat een aantal tram- en buslijnen omleggen, inkorten of zelfs dus opheffen. Het vervoersbedrijf stelt dat passagiers dankzij de Noord-Zuidlijn gemiddeld sneller zullen reizen, maar vaker moeten overstappen.