GVB wil tram 19 volgend jaar opheffen

Lijn 19 op station Sloterdijk. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het openbaar vervoer in de stad gaat volgend jaar op de schop. Tramlijnen worden verlegd of zelfs opgeheven. Zo verdwijnt lijn 19 tussen Sloterdijk en Diemen. Het traject van lijn 3 moet worden overgenomen door andere tramlijnen. Dit staat in het concept-vervoerplan van het GVB.

Vanaf komende zomer wil het GVB al minder trams, bussen en metro’s laten rijden om de kosten omlaag te brengen. Het aantal reizigers is nog steeds lager dan voor de coronaperiode. Ook zijn de kosten gestegen en is er een personeelstekort.

In 2024 gaat het netwerk ingrijpend op de schop. Er zullen minder trams door de binnenstad rijden. Een deel van de reizigers zal vaker moeten overstappen en langer onderweg zijn. 

Tramlijn 19 (Sloterdijk-Diemen Sniep) komt volgens dit plan helemaal te vervallen. Lijn 7 (Azartplein-Sloterparkbad) rijdt dan door naar Diemen. Het traject naar Sloterdijk van lijn 19 wordt overgenomen door lijn 12, die een andere route moet gaan rijden. 

Tram 3 wordt als zodanig ook geschrapt. Andere tramlijnen moeten de route van lijn 3 overnemen. Tussen de De Clercqstraat en Zoutkeetsgracht zal volgens het plan helemaal geen tram meer rijden. Reizigers zijn daar aangewezen op de bus. De plannen zijn nog niet definitief.

DeWestkrant