GVB neemt geruisloos elektrische bus in gebruik

Een elektrische bus van het GVB aan een laadpaal op Sloterdijk. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het GVB heeft een eerste elektrische bus opgenomen in de dienstregeling. Op lijn 22 maken reizigers nu kans dat er een uitstootvrije bus bij de halte stopt. De komende weken gaat het GVB meer elektrische bussen in gebruik nemen, aldus een woordvoerder van het vervoersbedrijf. 

Al langer werden testritten zonder reizigers gemaakt, sinds donderdag rijdt het eerste exemplaar op lijn 22: van station Sloterdijk (waar snelladers zijn) naar station Muiderpoort, via onder meer Spaarndammerdijk, Oostzaanstraat, Spaarndammerstraat, Nova Zemblastraat, Assendelftstraat en Nassauplein.

De elektrische bussen worden met stille trom in gebruik genomen. Festiviteiten gingen niet door vanwege de coronacrisis die er ook bij het GVB flink inhakt. De dienstregeling is aangepast omdat er minder reizigers zijn en meer ziekmeldingen onder het personeel.

In totaal gaan er 31 elektrische bussen rijden. Behalve om lijn 22 gaat het om lijn 15, 222 en 61. Het GVB heeft een optie genomen op nog eens 69 elektrische bussen. De bussen worden ’s nachts opgeladen in de GVB Garage West aan de Jan Tooropstraat en tussendoor met een snellader op Sloterdijk.